Sałatka ze szparagami pak choi, chilli, mango

 

Kapusta pak choi, zwana inaczej kapustą chińską jest popularną w Azji odmianą kapusty. Można ją jednak hodować w przydomowych ogródkach  albo kupić w naszych sklepach. Ja zaopatruję się w Gospodarstwie Majlertów w takie zielone specjały.

Warto wiedzieć, że im mniejsza główka kapusty, tym delikatniejszy jest jej smak. Na moją sałatkę miałam taką właśnie młodą i małą pak choi.

Szparagi też oczywiście z tego samego źródła , prosto z pola. Dodałam również mango, chilli, pomidorki i posypałam prażonymi ziarnami sezamu. Wyszła pyszna i kolorowa sałatka na kolację. Dodam, że robi się ją też bardzo szybko i prosto. Z kieliszkiem schłodzonego białego wina była doskonała.

Składniki :

Pęczek zielonych szparagów,

Mango,

Pomidorki koktajlowe,

Kapusta pak choi,

Ziarna sezamu.

4 ząbki czosnku,

1 papryczka chilli,

Sok 1 jednej cytryny,

Łyżeczka miodu,

3  łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku,

Przygotowanie:

Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, szparagi  i dusimy 4 minuty. Na koniec  doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni prażymy ziarna sezamu.

Pac choi myjemy, suszymy  i układamy na półmisku. Dajemy szparagi z podduszonym czosnkiem, pokrojone w kostkę mango, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokroje w plasterki chilli.

Przygotowujemy sos: w misce mieszamy sok z cytryny, miód, oliwę, sól, pieprz. Polewamy sałatkę sosem, posypujemy prażonym sezamem  i podajemy.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *