Sałatka z zapieczonym w cukinii serem feta, prażonymi orzeszkami pini w winnym sosie miodowym.

Na dni takie jak dzisiaj, kiedy świeci słońce, jest ciepło a na straganach jest mnóstwo świeżych sałat, cukinii, pomidorków….. sezonowych pyszności, szykuję sobie sałatkę do pracy w wersji letniej. Uwielbiam w letnie dni odwiedzać pobliski targ, gospodarstwo Majlertów i aż mam zawroty głowy co wybrać do koszyka: cukinię, świeże, pyszne pomidory, ogórki, sałaty, owoce.

Wtedy też przychodzą mi go głowy pomysły na różne dania, w których wykorzystam te sezonowe pyszności.

Pomysł na tą sałatkę przyszedł do mnie właśnie w trakcie kupowania warzyw a jak zobaczyłam małą, świeżo zebraną  cukinię, to zaczęłam kombinować jak by ją wykorzystać.

Cukinie lubię, co widać na blogu bo jest sporo przepisów z jej dodatkiem. Tym razem zawinęłam w plastry cukinii kostki fety, obtoczone wcześniej z ziołach z chilii.  Zapiekłam je chwilę i położyłam na sałatach z dodatkiem pomidorków koktajlowych i  papryki.

 

Składniki

Miks sałat,

Opakowanie sera feta twardego,

Mała cukinia,

Zioła suszone: bazylia, oregano, tymianek,

½ łyżeczki chilli pieprz Cayenne

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz ,

Oliwa,

Sos balsamico,

Pomidorki koktajlowe,

1 papryka

Sos :

Łyżka miodu,

Łyżka octu winnego,

Oliwa,

Sól, pieprz

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy ser zapieczony  w plasterkach cukinii. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, ja kroiłam na tarce do kapusty i wyszły bardzo cieniutkie.

W misce mieszamy zioła i chilli. Ser feta kroimy w małe kwadraty i obtaczamy każdy kawałek fety w ziołach, z każdej strony. Następnie zawijamy z plasterkiem czosnku w cukinii. Układamy tak przygotowane saszetki w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Orzeszki pini prażymy na suchej patelni.

Sałaty  myjemy, suszymy i układamy na talerzu, na to dajemy  pomidorki koktajlowe, plasterki papryki i upieczone saszetki z fetą, doprawiamy solą, pieprzem.  Dodajemy uprażone orzeszki i całość polewamy sosem. Na koniec polewamy jeszcze balsamico.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *