Sałatka z roszponki z buraczkami i zapieczonymi, suszonymi śliwkami w boczku

Ciekawa sałatka, która będzie dobra na kolację lub do zabrania do pracy. Połączenie buraka z kozim serem to klasyk, który smakuje wybornie. Tym razem u mnie jest na roszponce z dodatkiem roladek z boczku i suszonej śliwki.

Roladki przygotowujemy z cienkich plasterków boczku z suszonymi śliwkami, które zapiekamy w niskiej temperaturze około godziny. Boczek powinien się fajnie wysuszyć i powstają takie chipsy boczkowe ze śliwką. W połączeniu z roszponką, buraczkiem i kozim serem smakuje to wszystko wybornie.

DSC_0529

Składniki

2 średniej wielkości buraki,

Roszponka,

Serek kozi  do smarowania,

Sok z 1 cytryny,

Sól, pieprz cytrynowy,

8-10 plasterków boczku gotowanego,

8-10 suszonych śliwek,

Liść laurowy, gałązka tymianku,

3 łyżki oliwy,

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy suszone śliwki zapieczone w plasterkach boczku. Każdą śliwkę zawijamy w boczek, nakłuwamy na wykałaczkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy, tak przygotowane saszetki około 50 minut w 160 stopniach.

Buraki myjemy dokładnie i gotujemy z ziołami około 1 godz. Ugotowane studzimy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę.

Roszponkę myjemy, suszymy i układamy na talerzu, na to dajemy kostki buraka, serek kozi.

Całość polewamy sokiem z cytryny, oliwą posypujemy solą, pieprzem cytrynowym. Dodajemy też zapieczone w plasterkach boczku, śliwki.

 DSC_0530 DSC_0552

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.