Sałatka z bobu z natką pietruszki i kozim serem

Szybka, łatwa a jednocześnie pyszna sałatka sezonowa z bobem, natką pietruszki i serem kozim.

Bób mamy już dostępny na straganach więc jeśli chcemy rodzinie lub gościom przygotować coś pysznego na kolację to proponuję tę właśnie sałatkę. Do tego można podać grzanki lub kromeczki domowego chleba.

Proste a jednocześnie aromatyczne dodatki sprawiły, że sałatka jest wyjątkowo dobra.

IMG_7814

 

Składniki:

500 g młodego bobu,

½ łyżeczki masła,

Parę gałązek koperku,

Parę gałązek natki pietruszki,

Małe opakowanie sera koziego,

Pieprz, sól,

2 ząbki czosnku,

oliwa extra virgin,

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie, z ½ łyżeczki masła i paroma gałązkami koperku do miękkości. Ugotowany bób wyjmujemy z łupin, kiedy jest jeszcze ciepły, mieszamy go z oliwą, wyciśniętym czosnkiem  i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem. Wykładamy bób do miski, obkładamy pokrojonym w kostkę serem kozim. Podajemy np. z chrupiącą  grzanką lub domowym chlebkiem.

 IMG_7815 IMG_7816-001

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 1 lipca
    Odpowiedz

    To idealny moment na bób. Jego cena jest już przystępna, więc można szaleć w kuchni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.