Sałatka z białymi szparagami i grillowaną cukinią

Upalna, letnia pogoda, którą mamy ostatnio za oknem, powoduje, że szukamy delikatnego, lekkiego  jedzenia.  Na straganach pojawiły się już różne świeże warzywa co powinniśmy wykorzystać do przygotowania sałatek, dań ciepłych itd…

Szybka do zrobienia, lekka sałatka na letnie, upalnie dni.  Wykorzystałam tu świeże, białe szparagi, do których dodałam pomidor, grillowaną w aromacie bazylikowym cukinię a całość polałam sosem z jogurtu naturalnego, czosnku i soku z cytryny.  U mnie świetnie sprawdziła się na kolację jako samodzielne danie ale równie dobrze może być dodatkiem np. do grillowanych mięs.

Nie wiem, czy wiecie, że szparagi możemy jeść na surowo i są bardzo dobrym dodatkiem do sałatek. Wykorzystajmy to teraz kiedy mamy sezon na szparagi.

DSC_5182-001

 

Składniki

1 średniej wielkości cukinia,

2 pomidory,

4-5 białe szparagi,

Świeże liście Bazyli,

Sól, pieprz, suszona bazylia,

1 średniej wielkości  jogurt  naturalny,

2 ząbki czosnku

Sok z 1 cytryny,

Wykonanie

Cukinię myjemy, wycieramy i kroimy w plasterki o grubości 1,5 cm. Na dużej  patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy plasterki cukinii , posypujemy solą, pieprzem, bazylią i smażymy na złoty kolor. Odwracamy plasterki i tak samo doprawiamy drugą stronę plasterków solą, pieprzem i bazylią. Gotowe, usmażone cukinie układamy na dużym  talerzu.

Szparagi obieramy, odkrawamy twarde części i kroimy w małe kawałki.

Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa układamy na talerzu lub w  misce. Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i polewamy sałatkę.  Na koniec posypujemy sałatkę świeżymy listkami bazylii.

 DSC_5171 DSC_5188

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.