Ryba z warzywami – po grecku

Dzisiaj propozycja popularna i znana zapewne wszystkim ale wiem, że w różnei wersji  przygotowywana. My nazywamy ją po grecku choć z Grecją ma niewiele   wspólnego ale to chyba nie ma znaczenia bo danie to lubimy i w naszej rodzinie  jest obowiązkowa na wigilijnym stole. Ja lubię do takiej wersji dania dorsza bo jest smaczny i dobrze smakuje z  warzywami. Rybę po grecku możemy przygotować 2 dni wcześniej bo wtedy ryba połączy się z aromatem  farszu warzywno-pomidorowego  i będzie rewelacyjna.

Ryba po grecku

Składniki:

4 Filety z dorsza,

2 marchewki,

Pół selera średniej wielkości,

1 papryka,

2 cebule,

Karton soku pomidorowego,

Sól, pieprz, tymianek,

Sok z pół cytrny

2 łyżki mąki,

olej do smażenia

Wykonanie:

Filety z dorsza czyścimy dokładnie z ości, płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, rybę obsypujemy mąką i smażymy około 5 – 7 minut ( odwracając i  smażąc raz jedną raz drugą stronę).

Przygotowujemy warzywa: marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, tak samo robimy z selerem. Paprykę myjemy i kroimy na małe kawałki, cebulę kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, paprykę i dusimy, dodajemy pozostałe warzywa i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Ja duszę warzywa tak aby nie były rozgotowane ale aby były al dente. Następnie dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki ryby, na które nakładamy warzywa.

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Agnieszka
    14 grudnia
    Odpowiedz

    Uwielbiam,choć od 2 lat na moim stole swiątecznym furore robi ryba po japońsku 🙂

  2. 14 grudnia
    Odpowiedz

    pycha, uwielbiam taką rybkę, robię bardzo podobnie, z pewnością i w tym roku się u mnie pojawi na Święta

  3. 15 grudnia
    Odpowiedz

    Czuć u Ciebie już wigilią 🙂 uwielbiam taka rybkę 🙂

  4. kuchnia_breni
    17 grudnia
    Odpowiedz

    Agnieszko a ja bym chętnie poznała przepis na taka rybę po japońsku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.