Rolady z udźca indyka faszerowane żurawiną i pieczone z cytryną i czosnkiem

Jeśli zastanawiacie się co dobrego zrobić na niedzielny obiad to polecam dzisiejszy pomysł na danie z udźca indyka, faszerowane suszoną żurawiną i pieczone z kawałkami cytryny i czosnkiem.

Muszę Wam powiedzieć, że jeszcze niedawno nie byłam przekonana do mięsa z udźca indyka ale odkąd kupiłam wyczyszczone z kości i zrobiłam je w ten sposób, że trzymam je ze 2 godziny zasolone a następnie podsmażam  na patelni i piekę  w wysokiej temperaturze krótko –  mięso jest pyszne, soczyste, miękkie .

Udziec  z żurawiną, pieczony z cytryną i całymi, w łupince ząbkami czosnku jest wyjątkowo dobry. Żurawina jest słodko – cierpka,  cytryna  kwaśna a czosnek  aromatyczny więc całość smakuje wybornie.

Teraz kiedy robi się ciepło, wiosennie  i zaczynamy myśleć o dietetycznych  daniach, zachęcam do zrobienia bo danie  jest   lekkie, smaczne  i  można je jeść na ciepło lub jako wędlinę na zimno.

Rolady z udźca indyka faszerowane żurawiną i pieczone z cytryną i czosnkiem

 

Składniki dla 4 osób:

Udźce z indyka – 2 sztuki  bez kości

Suszona żurawina – 1 ½ szklanki

Sól, pieprz, suszony czosnek ( np. w kostce),

Łyżka majeranku,

4 ząbki czosnku,

1 cytryna

2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,,

2 łyżki masła,

 Przygotowanie:

Mięso indycze myjemy, suszymy, przekładamy do naczynia żaroodpornego  i doprawiamy solą,  pieprzem i  suszonym czosnkiem –  tak przyprawione zostawiamy na 2 godz. aby mięso skruszało.

Następnie na każdy udziec nakładamy masło wraz z żurawiną ( kawałki masła  dajemy na mięso a na to żurawinę),  zwijamy w rulon i wiążemy nitką. Gotowe rolady mięsne podsmażamy na patelni z dwóch stron a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy majerankiem i podlewamy 1 szklanką wody. Dodajemy do naczynia z mięsem pokrojone w ćwiartki cytryny ze skórą ( wcześniej je dobrze myjemy ściereczką)  i całe ząbki czosnku ( ze skórą).

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i dusimy mięso około 30-40  minut od czasu do czasu podlewając sosem z mięsa, cytryny i czosnku. Mięso wyjmujemy,  studzimy, zdejmujemy nitkę i kroimy na plastry.  Czosnek, który się upiecze, wyjmujemy ze skórki i mieszamy razem z sosem  –  mięso podajemy z sałatką, ziemniakami, ryżem itd.

Rolady z udźca indyka faszerowane żurawiną i pieczone z cytryną i czosnkiem

Rolady z udźca indyka faszerowane żurawiną i pieczone z cytryną i czosnkiem

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.