Roladki ze schabu nadziewane serem feta i boczkiem

Jeśli lubicie łączyć mięso z różnymi dodatkami to zapraszam na pyszne typowo jesienne danie czyli roladki ze schabu, nadziewane serem feta i boczkiem, podane z sosem grzybowym. Ważne jest tutaj aby kotlety ze schabu nie były zbyt cienkie, bo trzeba je jeszcze rozbić ( muszą być większe)  i nadziać fetą i boczkiem. O grzybach nie będę pisać bo mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jeśli ktoś nie lubi prawdziwych grzybów to można zrobić z sosem z pieczarek. Natomiast w przypadku dodawania boczku, to zależy to od indywidualnych smaków. Jeśli ktoś nie lubi wędzonki to sugeruję dodać surowy,  niewędzony boczek.

Roladki ze schabu nadziewane serem feta i boczkiem podane z sosem grzybowym

Składniki:

8-10  plastrów schabowego,

Kostka mała sera feta,

8-10 plasterków boczku ( wędzonego lub surowego),

sól, pieprz, tymianek

olej

sos grzybowy:

20 dag grzybów – ja miałam podgrzybki

1 cebula

1 mała śmietana 18%,

Sól, pieprz,

Łyżka masła

Wykonanie

Kotlety ze schabu myjemy, suszymy, rozbijamy  cienko, posypujemy z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem. Ser feta kroimy na średniej wielkości paski. Na każdym kotlecie układamy po plasterku sera i plasterku boczku , zwijamy roladki i dodatkowo spinamy wykałaczką. Roladki  smażymy z każdej strony na patelni. Podsmażone przekładamy do garnka, podlewamy wodą, doprawiamy sola, pieprzem, szczyptą tymianku i dusimy około 15 minut. Podajemy  sosem grzybowym i kaszą.

Sos grzybowy. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości. W garnku roztapiamy masło, dajemy pokrojoną cebulę, dusimy 3 minuty a następnie dodajemy grzyby, podlewamy ½ szklaki wody i gotujemy około 20 minut. Jeśli woda wyparuje za bardzo to dodajemy jeszcze trochę wody. Jak  grzyby będą ugotowane, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy śmietaną. Gotujemy do momentu aż śmietana się zagotuje.

Roladki ze schabu nadziewane serem feta i boczkiem podane z sosem grzybowym

Roladki ze schabu nadziewane serem feta i boczkiem podane z sosem grzybowym

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.