Roladki z dorsza i cukinii gotowane na parze z sosem cytrynowym

Dzisiaj piątek i zgodnie z moją tradycją mam danie bez mięsa. Tym razem są to roladki z dorsza i cukinii gotowane na parze. Jest to propozycja dla wszystkich lubiących ryby i dodatkowo będących na lekkiej diecie. Zrobiłam je z małych filetów z dorsza, cukinii z dodatkiem sosu cytrynowego.

Takie małe filety z dorsza w dobrej cenie nabyłam w Lidlu, bo coraz częściej mają tam ciekawe, świeże  ryby w dobrej cenie.

Filety należy dokładnie oczyścić z ości, żeby później mieć komfort w jedzeniu roladek a nie walczyć z ościami ( moja rodzina tego nie lubi).

Do takich roladek zrobiłam sos cytrynowy, z żółtek, soku z cytryny, mleka i masła. Wyszło pyszne, lekkie danie a sos cytrynowy dodał mu  kwaskowego, kremowego smaku.

DSC_0580 DSC_0582

Składniki:

6-7 małych filetów z dorsza

1 mała  cukinia

1 marchew, kawałek selera,

4 ząbki czosnku,

2 ziarna ziela angielskiego,

Pęczek natki pietruszki,,

Sól, biały pieprz

Sok z ½ cytryny

Sos cytrynowy

1 cytryna,

2 żółtka,

2 łyżki masła,

1/3  szklanki mleka

Wykonanie

Filety z dorsza czyścimy dokładnie z ości, myjemy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Cukinię myjemy, kroimy na cienkie plastry i grillujemy delikatnie na patelni grillowej lub po prostu na zwykłej patelni lekko podgrzewamy. Następnie zwijamy każdy filet z dorsza z plastrem cukinii. W naczyniu do gotowania na parze układamy warzywa ( marchew, czosnek, seler, ziele angielskie, natkę pietruszkę) i wlewamy wodę. Gotujemy na parze około 30 minut.

W między czasie przygotowujemy sos cytrynowy. Masło roztapiamy tak aby powstało sklarowane. Żółtka ucieramy w garnku i dodajemy po trochę soku z cytryny, następnie ucieramy żółtka na parze
( garnek z żółtkami przekładamy na drugi, z  gotującą się wodą), dodajemy  powoli mleko i cały czas ucieramy. Na koniec dodajemy roztopione masło, doprawiamy solą, pieprzem białym, ucieramy cały czas i jeśli sos jest gęsty zdejmujemy z pary.

Roladki wyjmujemy na talerz i polewamy sosem cytrynowym.

DSC_0576-001

DSC_0593

komentarze 2

  1. Dorsz w takiej postaci mu być powalający. Pyszności!

  2. Ag
    Grudzień 6
    Odpowiedz

    „Dzisiaj piątek i zgodnie z moją tradycją mam danie bez mięsa. Tym razem są to roladki z dorsza”- czym wobec tego jest dorsz? Rośliną?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *