Roladki z cukinii zapieczone z mozarellą, pomidorem i bazylią na aromatycznym risotto

Bardzo letnie i aromatyczne danie w sam raz na letnią kolację lub obiad. Roladki z grillowanej cukinii, z dodatkiem pomidorka koktajlowego, bazylii i mozarelli  zapieczone delikatnie i do tego bardzo aromatyczne i lekko pikantne risotto. Nie wiem jak Wam ale dla mnie takie połączenie: pomidorki, mozarella, bazylia kojarzy się z latem, słońcem i Włochami. Do tego schłodzone Prosecco i czuję się tak jak bym była we włoskich klimatach.

Lubię latem takie lekkie dania, które zjedzone nawet wieczorem nie są zbytnim obciążeniem dla żołądka. Cukinia bardzo dobrze nadaje się do przygotowywania takich fajnych i smacznych dań. Jest dobra w wersji na zimno jak też zapieczona. Do takich roladek zrobiłam jeszcze risotto równie aromatyczne, pachnące bazylią z delikatną nutą pikanterii. Lato trwaj jak najdłużej.

Składniki:

2 nieduże cukinie,

Ser mozzarella w małych  kulkach,

Pomidorki koktajlowe,

Świeże listki  bazylii,

Oliwa,

Sól, pieprz,

Parmezan do posypania

Risotto:

Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,

1 cebula,

4 ząbki czosnku,

Bulion warzywny – około 1  litra,

Łyżka pokrojonych świeżych liści bazylii,

Papryczka chilli

Wykonanie

Umyte i wysuszone cukinie kroimy  wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle by móc ją  łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność.

Wystudzone cukinie lekko przyprawiamy solą, pieprzem, przekładamy kulką sera, pomidorkiem koktajlowym i listkiem bazylii. Każdą cukinię rolujemy i układamy w naczyniu do pieczenia. Skrapiamy roladki oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut.

Przygotowujemy risotto

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i pokrojony w kostkę czosnek, dusimy na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dajemy ryż, chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15 -20 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy świeżą bazylię, pokrojoną w paski chilli, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Podajemy roladki na ryżu i posypujemy parmezanem

 

komentarze 2

  1. Brenia
    Lipiec 12
    Odpowiedz

    🙂 dziękuję. Trzeba zrobić bo ja już po uczcie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *