Roladki z cukinii faszerowane kaszą jaglaną z serem gorgonzola w sosie pomidorowym

Skoro mamy taką piękną jesień to aż prosi się aby przygotowywać dania z jesiennych warzyw. Już wielokrotnie pisałam, że cukinia to moje ulubione warzywo. Można z niej przygotowywać  mnóstwo dań, bo jest lekka, dobra i dania z niej można przygotować bardzo szybko. W lodówce zawsze mam 2-3 cukinie bo jak przychodzę pracy to najszybciej i najprościej można z nich zrobić pyszne i lekkie danie na ciepłą kolacje.

Dzisiejsza propozycja jest z dodatkiem kaszy jaglanej – równie dobrej i zdrowej jak cukinia. Do kaszy dodałam sera gorgonzola – ilość jest uzależniona od tego jak intensywny smak tego sera lubimy – ja dałam ½ opakowania. Zawinęłam to w roladki i zapiekłam w sosie pomidorowym, z serem żółtym- pyszne, ciepłe danie na różne okoliczności.

DSC_0296

Składniki:

1-2 cukinie średniej wielkości,

Mały karton sosu pomidorowego (typu passata)

Sól, pieprz

2 ząbki czosnku

Łyżeczka tymianku,

Liść  laurowy,

10 dag sera żółtego,

Natka pietruszki,

¾ szklanki kaszy jaglanej,

2 szklanki wody,

Ser gorgonzola,

Oliwa,

Wykonanie

Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy  pokrojony drobno czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu.  Dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dusimy na małym ogniu 7 minut.

Przygotowujemy farsz.

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z  1 liściem laurowym,  na średnim ogniu, pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dajemy wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, ser gorgonzola pokrojony w drobną kostkę, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.

Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie  plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy i   smażymy plastry cukinii  z każdej strony
( powinny być lekko zarumienione).

Każdy plaster cukinii  nadziewamy mieszanką sera i kaszy i zwijamy w rulon – roladkę.

W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy sos pomidorowy, układamy nadziewane cukinie i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200  stopni i pieczemy tak przygotowane bakłażany 20  minut. Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy startym żółtym serem  i pieczemy jeszcze 5-10 minut.

 DSC_0287 DSC_0301

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.