Roladki z bakłażana faszerowane 3 serami i zapiekane w pikantnym sosie meksykańskim

Bardzo letnie i pyszne roladki z bakłażana i serów. Wszystko to zapieczone jest w pikantnej salsie pomidorowo-paprykowej.

Lato to piękny czas na lekkie i pyszne dania z warzyw, z dodatkiem ziół, serów i tego co tam lubimy.

Widzę, że lubicie te lekkie dania z cukinii lub bakłażana. Widać to po statystykach bloga. Powiem, że bardzo mnie to cieszy bo sezonowe warzywa i owoce są najlepsze i zdrowe.

Korzystajcie z lata i dobrodziejstw natury i przygotowujcie pyszne, lekkie dania z warzyw.

 DSC_0714

Składniki

bakłażan średniej wielkości,

10 dag sera mozarella,

10 dag sera feta,

2 łyżki startego sera parmezan,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

Oliwa

salsa :

1 papryka czerwona,,

2 pomidory,

 1 cebula,

Papryczka chilli,

2 ząbki czosnku,

1 mały sos pomidorowy ,

Olej,

Sól, Pieprz,

Wykonanie:

Umyty i wysuszony bakłażan kroimy  wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Bakłażan powinien być miękki na tyle by móc go  łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność.  Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej.

Przygotowujemy farsz z serów. W misce mieszamy widelcem wszystkie sery, doprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Paprykę, pomidory, papryczkę chilli, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy  olej, i dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek – dusimy na małym ogniu około 2 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, dusimy  i mieszamy.

Płaskie naczynie żaroodporne polewamy delikatnie oliwą i nakładamy równomiernie salsę.

Z bakłażana formujemy roladki typu canellonii i nadziewamy serami. Układamy nadziane  roladki w naczyniu, w salsie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut. Następnie dodajemy stary ser mozarella i pieczemy jeszcze 10-15 minut – ser powinien  być lekko zarumieniony.

 DSC_0735 DSC_0704

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *