Rolada z indyka faszerowana cukinią, bazylią i suszonymi pomidorami

Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że wędlina zrobiona w domu jest zdrowa, smaczna i mamy pewność, że jemy coś dobrego. Pierś z indyka jest dobrym i delikatnym mięsem ale  szybko się wysusza podczas pieczenia.  Jest polecana dla wszystkich, którzy się odchudzają i są na diecie ale zazwyczaj brakuje nam pomysłów na urozmaicenie menu z takim mięsem. Zachęcam wszystkich do eksperymentowania z  piersią indyka, robiąc z niej rolady z dodatkiem różnych warzyw i  ziół.

Dzisiaj proponuję pyszną, aromatyczną roladę, którą nadziałam plastrami cukinii, świeżymi listkami bazylii i suszonymi pomidorami. Bazylia i suszone pomidory nadają mięsu pysznego, śródziemnomorskiego aromatu, natomiast cukinia nadaje wilgotność i kolor roladkom.

Całość piekłam dość długo ( 2 godz.)  w niskiej temperaturze, podlewając dość często sosem z pieczenia, dopiero pod koniec ( ½ godz.) dopiekłam w 200 stopniach, również podlewając całość dość często .

Co zrobić aby  mięso było cały czas wilgotne ? Otóż, jak mięso się upiecze, zaraz  musimy je przykryć    i studzić  zamknięte co pozwoli zachować wilgotność mięsa. Ważne jest też przechowywanie takiego mięsa w folii spożywczej w lodówce. U mnie bardzo spodobała się ta wersja mięsa na zimno, tym bardziej, że wszyscy już zaczęli sezon wiosenny  i chcą jeść delikatnie i dietetycznie.

Dodam tylko, że taką roladę możemy jeść również na ciepło jako danie obiadowe.

rolada-014

rolada-004

Składniki

Pierś indyka około 1 ½ kg

1 mała cukinia,

Świeże liście bazylii,

Suszone pomidory – około 6 kawałków,

Sól, pieprz,

2 łyżki  oliwy z suszonych pomidorów

Wykonanie

Pierś z indyka myjemy, suszymy i rozbijamy delikatnie ( przykrywamy  folią i dopiero wtedy rozbijamy)  na duży płat mięsa. Cukinię myjemy i kroimy na plastry. Mięso doprawiamy solą,  pieprzem i układamy plastry cukinii, na to dajemy świeże liście bazylii i na to jeszcze kawałki suszonych pomidorów. Całość doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Mięso zwijamy w rulon, związujemy nitką i doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Przekładamy mięso do garnka ( naczynia żaroodpornego), polewamy oliwą z pomidorów,  podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 1 ½ godz, od czasu do czasu podlewając mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie  zdejmujemy przykrywkę, temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy 20 – 30  minut podlewając dość często sosem. Gotowe mięso studzimy ( pod przykryciem), zdejmujemy nitkę i mamy pyszną  wędlinę drobiową z aromatem bazylii i suszonych pomidorów.

rolada-012

rolada-027

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *