Rolada z karkówki i wędzonego boczku

Zbliżająca  się Wielkanoc to czas  gotowania, pieczenia i krzątania się po kuchni. W wielu  domach pieczone  mięsa  to obowiązkowy punk programu: boczek, karkówka, szynka, pasztety. W moim domu rodzinnym pieczone mięsa/wędlina to było moje zadanie. Mama mówiła, że robię najlepsze pieczone karkówki, boczek, które z chrzanem z jajkami robione przez moją mamę smakowały wybornie.

Ja  już wybieram i obmyślam jakie mięsa na zimno zrobić no i  na ciepło, na niedzielny obiad. To co mogę Wam polecić, to roladę z karkówki i boczku. Jest aromatyczna, soczysta a dodanie plastrów wędzonego boczku dodało jej lekkiego smaku wędzonki. Mieszanka ziół i czosnek dopełniają aromatu.

 

Składniki:

1,5kg karkówki w jednym kawałku,

10 plastrów wędzonego  boczku,

sól, pieprz,

6-7 ząbków czosnku,

Mieszanka suszonych ziół: łyżeczka tymianku, majeranku, ½ łyżeczki mięty,

Liście laurowe, ziele angielskie,

Wykonanie:

Karkówkę myjemy, suszymy i przekrawamy pośrodku tak aby był jeden większy kawałek. Rozbijamy  mięso, nacieramy go solą, pieprzem . Czosnek kroimy na plasterki, następnie nakłuwamy lekko mięso w paru miejscach i wkładamy w to czosnek.  Na koniec posypujemy mięso mieszanką ziół i układamy plastry boczku.   Zwijamy całość w rulon i z zewnątrz posypujemy  solą, ziołami.  Całość związujemy nitką.  Tak przygotowane mięso przetrzymujemy w lodówce całą noc.

Mięso  wkładamy do garnka i podlewamy wodą nie dodając żadnego tłuszczu, dodajemy parę liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego.

Pieczemy pod przykryciem   w temperaturze 180  stopni około 2 godz, ( w zależności od wielkości mięsa).  Po tym czasie zdejmujmy przykrywkę i pieczemy jeszcze około 40 minut aż skórka zrobi się chrupiąca.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *