Rolada z karkówki i wędzonego boczku

Zbliżająca  się Wielkanoc to czas  gotowania, pieczenia i krzątania się po kuchni. W wielu  domach pieczone  mięsa  to obowiązkowy punk programu: boczek, karkówka, szynka, pasztety. W moim domu rodzinnym pieczone mięsa/wędlina to było moje zadanie. Mama mówiła, że robię najlepsze pieczone karkówki, boczek, które z chrzanem z jajkami robione przez moją mamę smakowały wybornie.

Ja  już wybieram i obmyślam jakie mięsa na zimno zrobić no i  na ciepło, na niedzielny obiad. To co mogę Wam polecić, to roladę z karkówki i boczku. Jest aromatyczna, soczysta a dodanie plastrów wędzonego boczku dodało jej lekkiego smaku wędzonki. Mieszanka ziół i czosnek dopełniają aromatu.

 

Składniki:

1,5kg karkówki w jednym kawałku,

10 plastrów wędzonego  boczku,

sól, pieprz,

6-7 ząbków czosnku,

Mieszanka suszonych ziół: łyżeczka tymianku, majeranku, ½ łyżeczki mięty,

Liście laurowe, ziele angielskie,

Wykonanie:

Karkówkę myjemy, suszymy i przekrawamy pośrodku tak aby był jeden większy kawałek. Rozbijamy  mięso, nacieramy go solą, pieprzem . Czosnek kroimy na plasterki, następnie nakłuwamy lekko mięso w paru miejscach i wkładamy w to czosnek.  Na koniec posypujemy mięso mieszanką ziół i układamy plastry boczku.   Zwijamy całość w rulon i z zewnątrz posypujemy  solą, ziołami.  Całość związujemy nitką.  Tak przygotowane mięso przetrzymujemy w lodówce całą noc.

Mięso  wkładamy do garnka i podlewamy wodą nie dodając żadnego tłuszczu, dodajemy parę liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego.

Pieczemy pod przykryciem   w temperaturze 180  stopni około 2 godz, ( w zależności od wielkości mięsa).  Po tym czasie zdejmujmy przykrywkę i pieczemy jeszcze około 40 minut aż skórka zrobi się chrupiąca.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.