Rolada boczkowa

Roladę boczkową lubimy w wersji pieczonej. Jeżeli mam jeść wędliny, a zwłaszcza boczek, to tylko i wyłącznie własnej roboty. Jest dobry przy okazji różnych świąt ale także można go upiec do kanapek, lub zajadać się nim samym z dodatkiem chrzanu. W sam raz na męskie posiadówki przy meczu 😉

Rolada boczkowa

Składniki:

1,5kg surowego boczku (bez kości i chrząstek)

przyprawy: 

sól zmiękczająca, 

sól, pieprz,

majeranek,

6-7 ząbków czosnku

czosnek w kostce

 Wykonanie:

Surowy płat z boczku, wybieram taki, który jest cienki i nie koniecznie bardzo tłusty. Nacieramy go solą zmiękczającą, solą zwykłą, pieprzem.  Następnie posypujemy obficie majerankiem. Czosnek kroimy na plasterki, następnie nakłuwamy lekko boczek i wkładamy w to czosnek. Zwijam całość w rulon i z zewnątrz posypuję solą, czosnkiem w kostce i majerankiem. Tak przygotowany boczek przetrzymujemy w lodówce całą noc. Zawijamy go dosyć mocno w rulon i obwiązujemy nitką, którą po upieczeniu należy wyjąć. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 2 godz, ( w zależności od wielkości boczku).  Boczek wkładamy do naczynia i podlewamy wodą nie dodając żadnego tłuszczu. Pieczemy go pierwszą godzinę pod przykrywka a drugą odkryty – wtedy robi się taka przypieczona skórka.pycha.

Rolada boczkowa

Rolada boczkowa

Jeden komentarz

  1. Czerwiec 28
    Odpowiedz

    Też od czasu do czasu piekę taka roladkę, jest pyszna, nie ma to jak domowa wędlina 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *