Rogaliki z ciasta francuskiego z twarożkiem

Szybkie i proste do wykonania rogale na śniadanie. Zrobiłam je z gotowego ciasta  francuskiego, do tego dałam słodki, waniliowy twaróg i zapiekłam w piekarniku.

Jeśli chcecie zrobić swoim domownikom, w szczególności dzieciom przyjemność i niespodziankę na śniadanie to zróbcie koniecznie takie rogaliki. U mnie  były zaledwie parę chwil bo zostały szybko zjedzone.

DSC_0293

Składniki

Opakowanie ciasta francuskiego,

200 g twarogu,

3-4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,

2 łyżki cukru,

Łyżeczka cukru waniliowego,

1 jajko,

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy słodki twaróg. W misce mieszamy i rozdrabniamy widelcem  twaróg z jogurtem naturalnym, cukrem, cukrem waniliowym na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy, kroimy z  niego trójkąty ( dość duże). Na każdy trójkąt nakładamy słodki twaróg ( 1 ½- 2  łyżeczki ) i zwijamy w rogalik. Układamy rogale na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

W misce wybijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Każdy rogalik smarujemy jajkiem.

Piekarnik włączmy na funkcję z nawiewem. Rogale wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut.

 DSC_0295 DSC_0297

komentarze 3

  1. Ela
    Listopad 13
    Odpowiedz

    Dziękuje za przepis, w sobotę wyprobuje.

  2. Musiały byc pyszne te rogaliki. Ja póki co tez bazuje na gotowym cieście francuskim, ale powoli myślę o przygotowaniu swojego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *