Risotto z kurkami z lekkim aromatem rozmarynu

Delikatne, kremowe i pięknie pachnące latem risotto z kurkami w delikatnym aromacie rozmarynu.

Kurki są już na straganach więc zachęcam do przygotowania risotto z tymi pysznymi grzybami ,  jest proste do zrobienia a smakuje wybornie. Ja dodałam odrobiny rozmarynu, nie za dużo aby nie zdominował swoim aromatem smaku kurek i risotto było rewelacyjne.

DSC_0565

Składniki dla dwóch osób

Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,

100 g kurek,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

Bulion warzywny,

2 łyżki masła,

Około 4 listków rozmarynu,

Starty ser parmezan,

oliwa

Wykonanie

Kurki płuczemy, czyścimy i odcedzamy.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki, ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Dodajemy kurki i rozmaryn – mieszamy i jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 20 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy 2 łyżki startego parmezanu i jeszcze około 2 minuty dusimy.

Podajemy z  startym parmezanem i natką pietruszki.

DSC_0558 DSC_0557

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.