Racuchy z otrębów owsianych i ziaren siemienia lnianego

Dzisiaj mam dla was jedną z propozycji na szybkie i zdrowe śniadanie. Moje koleżanki z pracy często pytają mnie co robić rano na śniadanie rodzinie, dzieciom – najlepiej jak będzie to szybkie i nieskomplikowane do zrobienia. No i oczywiście zdrowe.

Racuchy kojarzą się nam z czymś trudnym i pracochłonnym do zrobienia  – a to mąkę trzeba przesiać, tyle bałaganu się przy tym robi, a jabłka obrać, zetrzeć ….itd a rano kiedy się śpieszymy to wszystko ma znaczenie.

Moja propozycja to otręby – u mnie były owsiane ale mogą być każde inne ( pszenne, żytnie, orkiszowe) i siemię lniane. Nic tu się nie przesiewa, z woreczka wsypuje się do miski, miesza z pozostałymi składnikami i smaży . Nie dodawałam cukru ale można dodać łyżkę , dwie miodu jeśli ktoś lubi słodkie placuszki.

Dodam tylko, że jest to też zdrowe. O właściwościach leczniczych, kosmetycznych i zdrowotnych siemienia lnianego i innych polskich nasion napiszę odrębny wpis ale teraz tylko parę słów wzmianki o tym cudownym i tanim ziarnie.

 Len pomaga schudnąć, gdyż zawarte w nim lignany działają podobnie jak żeńskie hormony – estrogeny, które mają między innymi wpływ na tempo przemiany materii i gospodarkę węglowodanową i mają właściwości przeciwnowotworowe.

Olej lniany to dobroczyńca dla układu krążenia –  fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe usuwają nadmiar złego cholesterolu LDL i jednocześnie podnoszą poziom dobrego HDL.

To tylko parę z właściwości lnu ale zobaczcie jak ważnych. Więcej w specjalnym wpisie na ten tematy.

 DSC_0970

Składniki dla dwóch osób:

4 łyżki otrębów owsianych,

2 łyżki siemienia lnianego,

Jajko,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

½  łyżeczki proszku do pieczenia,

Konfitura,

Jogurt naturalny,

Miód,

Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie

Do miski dajemy otręby, siemię, jogurt, jajko, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz łyżką wykładamy porcje na racuchy. Smażymy z dwóch stron  – po około minucie. Podajemy z domową konfiturą, jogurtem naturalnym ewentualnie dosładzamy miodem.

 DSC_0973 DSC_0972

komentarze 2

  1. Zofia
    Marzec 30
    Odpowiedz

    Świetny przepis na poswiąteczne lekkie śniadanie !

  2. Brenia
    Marzec 30
    Odpowiedz

    🙂 dokładnie …. Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *