Racuchy na kefirze z truskawkami

Sezon truskawkowy mamy na dobre a ponieważ jest krótki zachęcam do przygotowywania różnych dań z tymi pysznymi owocami. W tym sezonie zrobiłam już sporo dań z truskawkami a jednym z nich były racuchy.

Moja córka, która jest wielbicielką słodkich śniadań, w Dniu Dziecka rzekła, że chce coś dobrego i pysznego na śniadanie, najlepiej z truskawkami ale nie koktajl lub tym podobne.

A ponieważ wiem, że lubi racuchy w różnym wydaniu, zrobiłam jej wersję z truskawkami – była zachwycona.

Zachęcam do zrobienia takich racuchów dla dzieci, nie tylko małych,  duże są jeszcze większymi łasuchami.

DSC_5332

 

Składniki na około 10 racuchów

1  opakowanie 250 ml kefiru

1 szklanka mąki,

3 łyżeczki cukru,

2 jajka

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Olej do smażenia

20-30 dag truskawek,

Jogurt naturalny, śmietana do polania

Wykonanie

Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na połówki. Do miski przesiewamy mąkę  dodajemy kefir , jajka, cukier,  proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie potrzeby dodajmy jeszcze trochę mąki lub kefiru. Na koniec dodajemy do ciasta truskawki i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej (ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto z truskawkami– wielkość  może  być dowolna,  ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej  strony i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż  będą rumiane. Podajemy z  truskawkami i jogurtem. Po prostu „rozkosz dla podniebienia”.

 DSC_5324-001 DSC_5335

Milion smaków truskawek

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *