Racuchy z kaszy jaglanej

Racuchy w wersji bezglutenowej, z kaszy jaglanej z dodatkiem suszonych daktyli będą rewelacyjne na śniadanie jak też na deser lub słodki obiad.

Nie ma w nich cukru lecz są suszone daktyle, które są wystarczająco słodkie aby takie racuchy też były słodkie.  Zamiast daktyli można dodać rodzynki.

Śniadanie to podstawa, już wielokrotnie o tym pisałam. Ja nigdy nie wychodzę z domu bez śniadania. Uważam, że to najważniejszy posiłek bo daje  nam energię na cały dzień. Jeśli będzie urozmaicone i kolorowe, to dodatkowo doda nam humoru.

Obiecałam, że będę dzielić się fajnymi i zdrowymi przepisami na śniadania. Myślę, że takie racuchy  są delikatne i będą smakować nawet dzieciom.

 

Składniki dla 4 osób

¾ szklanki kaszy jaglanej,

2-3  szklanki wody,

½ szklanki jogurtu naturalnego,

2 jajka,

Około 6 suszonych daktyli,

Łyżka mąki ziemniaczanej,

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Konfitura,

owoce

Wykonanie

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie następnie zlewamy wrzątkiem, odcedzamy.

Suszone daktyle zalewamy wodą i zostawiamy aby zmiękły. Jeśli chcemy zrobić sobie takie placuszki na śniadanie , to można wieczorem  zalać  daktyle wodą.

Do wody  wsypujemy kaszę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 20-25  minut, mieszając od czasu do czasu. Kasza powinna być wręcz rozgotowana.

Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika, gdzie będziemy blendować , dodajemy jogurt, odcedzone daktyle i blendujemy chwilkę . Ja nie blendowałam długo. Następnie dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy  olej i dajmy po 2 łyżki masy. Smażymy z obu stron po około 1 ½  minucie. Podajemy z domową konfiturą i owocami.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *