Quiche z gorgonzolą, gruszkami i orzechami

Pyszny i już trochę jesienny quiche z dodatkiem gruszek, sera gorgonzola i orzechami włoskimi.

Kiedy wieczory robią się już chłodne, lubię po powrocie z pracy zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Taki też jest ten Quiche z gorgonzolą, gruszkami i orzechami.

DSC_0016

Składniki:

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 żółtka,

Szczypta soli,

1 ½ szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę cieplej wody- 3 łyżki

Farsz:

Ser gorgonzola – 200 g,

300 ml śmietany kwaśnej,

3  jajka,

1 papryczka chilli,

Garść orzechów włoskich,

3 gruszki,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki maki ziemniaczanej,

tymianek

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. W misce mieszamy mikserem śmietanę z jajkami, solą, pieprzem.

Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem, następnie dajemy  pokruszony ser gorgonzola, gruszki podzielone na małe cząstki, pokrojoną w paseczki chilli, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem .

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min. Najlepsza jest ciepła.

DSC_0015 DSC_0005

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *