Quesadilla z kurczakiem i salsą

Quesadilla to  meksykańska tortilla zapiekana z dowolnym nadzieniem, idealnie nadająca się na imprezę, spotkania ze znajomymi lub na ciepłą kolację. Jej ogromną zaletą jest szybkość przygotowania i  niesamowity smak. Jak już pisałam nadzienie może być dowolne, takie jakie lubimy lub jakie składniki mamy akurat w domu. Ja do swojej użyłam grillowanego kurczaka, pikantnej salsy, papryki i sera mozarella.

Quesadilla z kurczakiem i salsą

Quesadilla z kurczakiem i salsą

 

Składniki:

4 pszenne tortille

1 pierś kurczaka

1 szklanka sera mozarella,

1 papryka zielona,

Jogurt naturalny gęsty,

ząbek czosnku,

szczypior

Marynata do kurczaka:

2 ząbki czosnku,

2 łyżki oliwy,

Łyżka czerwonej papryki w proszku,

sok z 1 cytryny,

zioła do drobiu

Salsa:

3 pomidory świeże

1 papryczka chilli,

1 cebula

2 ząbki czosnku,

łyżka octu winnego

sos pomidorowy,

Sól, pieprz 

Wykonanie:

Wszystkie składniki do marynaty dajemy do miski, mieszamy dokładnie,  wkładamy pierś kurczaka  i marynujemy min 2 godziny w marynacie. Następnie grillujemy mięso i studzimy. Wystudzone kroimy w niewielkie plastry.

W międzyczasie przygotowujemy salsę (możemy użyć gotowej salsy). Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, chilli i dusimy na małym ogniu 5 minut. Następnie dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, ocet winny i dusimy jeszcze około 5 – 7 minut.

Pojedynczą tortillę smarujemy 2 łyżkami salsy, na to wykładamy pokrojonego kurczaka, paprykę zieloną pokrojoną w kostkę  i posypujemy serem mozarella. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Całość smażymy na patelni grillowej z obu stron, wykładamy na talerz i kroimy na 6 trójkątów. Tak samo postępujemy z drugą porcją tortilli.

Ja przygotowałam do tego sos z jogurtu naturalnego. Szczypiorek i czosnek siekamy drobno a następnie łączymy  z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Quesadilla z kurczakiem i salsą

Quesadilla z kurczakiem i salsą

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Gość
    9 kwietnia
    Odpowiedz

    pycha, wciągnęłabym na drugie śniadanie 🙂

  2. 11 kwietnia
    Odpowiedz

    Bardzo fajna przekąska, ładnie podane, na imprezę idealne 🙂

  3. quesoo
    25 lipca
    Odpowiedz

    wygląda smakowicie, jaki sos pomidorowy będzie najlepszy aby salsa nie wyszła zbyt płynna?

  4. Brenia
    26 lipca
    Odpowiedz

    Ja używam zawsze sosu pomidorowego typu passata w kartonie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.