Quesadilla wegetariańska

Jakiś czas temu proponowałam Wam fajną i  smaczną przekąskę, rodem z Meksyku – Quesadilla z kurczakiem i salsą. Widziałam, że się Wam spodobała a nawet przyszły prośby o wersję bezmięsną. Zrobiłam na życzenie  taką wersję i moja rodzina orzekła, że wyszła nawet lepsza od tej z kurczakiem.

 

Dzisiejsza propozycja to quesadilla z następującymi dodatkami: pieczarki, szpinak, fasola, salsa pomidorowa, ser mozarella. Polecam spróbujcie

Składniki

4 pszenne tortille

20 dag  sera mozarella,

1 papryka,

30 dag pieczarek,

1 cebula

10 dag fasoli,

20 dag szpinaku,

 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Pieczarki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na paski. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pieczarki i  dusimy na małym ogniu 10-15 minut.  Fasolę moczymy wcześniej a następnie gotujemy do miękkości ( około 1 godz.) i odcedzamy. Możemy użyć gotowej fasoli z puszki.

Szpinak dokładnie myjemy, suszymy, wkładamy na patelnię, dusimy z oliwą i czosnkiem (pokrojonym w plasterki) około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę myjemy i kroimy w niedużą kostkę.

Na tortillę  dajemy starty ser mozarella,  na to wykładamy pieczarki, fasolę, szpinak, paprykę pokrojoną w kostkę  i posypujemy znowu serem mozarella. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Całość smażymy na patelni grillowej z obu stron, wykładamy na talerz i kroimy na 6 trójkątów. Tak samo postępujemy z drugą porcją tortilli.

Podajemy z salsą pomidorową.

 

komentarze 4

  1. Kwiecień 17
    Odpowiedz

    Quesadilla to taki wdzieczny temat do kombinowania 🙂

  2. Styczeń 7
    Odpowiedz

    Szukaliśmy inspiracji na wegetariańską wersję i znaleźliśmy 🙂 Dzięki! Zabieram się do pracy

  3. Brenia
    Styczeń 9
    Odpowiedz

    🙂 to super, mam nadzieję, ze będzie smakować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *