Pulpety z dorsza w sosie koperkowym

Delikatne, miękkie i pyszne pulpeciki z dorsza w sosie śmietanowo-koperkowym. Są proste i szybkie do zrobienia bo po wyczyszczeniu ryby ze skóry i ości blendujemy w malakserze rybę z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, formujemy kulki i mamy w zasadzie gotowe pulpety.

Do takich pulpecików nie dodawałam specjalnych przypraw bo smak ryby jest tu najlepszy. Wystarczyło dodać tylko soli, pieprzu i soku z cytryny dla podkreślenia smaku ryby.

Do obtoczenia kulek użyłam mąki ryżowej, którą ostatnio bardzo polubiłam jako dodatek do różnych dań i jako panierkę zamiast mąki pszennej.

Do takich pulpecików dobry jest ryż ugotowany na sypko lub tłuczone ziemniaki. Ja podałam jeszcze surówkę z marchewki i jabłka.

DSC_0205

Składniki:

4-5 średniej wielkości filetów z dorsza,

1 jajko,

Sól, pieprz,

Sok z ½ cytryny

Małe opakowanie śmietany 18%,

Pęczek koperku,

1 mała cebula,

3-4 łyżki mąki ryżowej,

2 szklanki wody

Wykonanie

Filety z dorsza czyścimy ze skóry, ości i kroimy na kawałki.

Do malaksera  wkładamy rybę,   jajko  i miksujemy około 1 minuty.  Taką zmieloną mieszankę wyjmujemy z malaksera do miski, dodajemy  sól, pieprz, sok z cytryny, i mieszamy. Następnie formujemy kulki , obtaczamy w mące ryżowej   i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 4 minut .

Do garnka dajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 3 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pulpety, podlewamy wodą i gotujemy około 10 minut, delikatnie obracając kulki.

Koperek kroimy i dodajemy do pulpetów, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec całość zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.

Podajemy z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.

 DSC_0208-001 DSC_0218

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

    • Brenia
      17 lutego
      Odpowiedz

      Tak, nie tylko kuszące ale smaczne 🙂 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.