Pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym

Pyszne i aromatyczne pulpety z mięsa wołowo-wieprzowego z dodatkiem suszonych pomidorów w równie aromatycznym sosie pomidorowym. Suszone pomidory nadają mięsu lżejszego smaku i wybornie smakują razem.

Takie smaki i aromaty a szczególnie świeże liście bazylii zawsze mnie nastrajają w letnie klimaty. Pyszne świeże pomidory, dojrzewające w letnim, gorącym słońcu. Do tego bazylia pachnąca takim aromatem i nawet w takie jesienne dni mam lepszy nastrój.

Sprawcie sobie takie danie, które poprawi humor w jesienne, pochmurne dni .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pulpety:

60 dag mięsa mielonego wieprzowo – wołowego,

5 plastrów suszonych pomidorów,

1 jajko,

Pieprz, sól,

3 łyżki wody

Sos:

1 mała cebula,

2 ząbki czosnku,

karton sosu pomidorowego – 250 ml,

Sól, pieprz,

Liście świeżej bazylii,

½ łyżeczki oregano

Wykonanie

Przygotowujemy pulpeciki.

Mięso mielimy, dajemy do miski, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajko, wodę i znowu wyrabiamy na jednolitą masę. Ręce smarujemy oliwą i formujemy z mięsa małe pulpety. Na patelni rozgrzewamy  olej i smażymy pulpety na złoty kolor –  gotowe odkładamy do miski i przykrywamy.

Następnie przygotowujemy sos.

Na patelnię dajemy oliwę, posiekaną drobno cebulę i  dusimy  na małym ogniu razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, pokrojone w paski liście bazylii, oregano – mieszamy dokładnie  i dusimy około 15 minut. Jeśli sos zrobi się gęsty dodajemy trochę wody.

W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jak sos się podgotuje to na koniec dajemy podsmażone pulpety i dusimy na małym ogniu 8 minut ( delikatnie mieszamy aby pulpety były całe). Gotowy makaron wykładamy na talerz, dodajemy po 4-5 pulpetów z sosem i posypujemy parmezanem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Zofia
    4 listopada
    Odpowiedz

    No i juz mam pomysl na jutrzejszy obiad. Pozdrawiam.

  2. Brenia
    4 listopada
    Odpowiedz

    🙂 to smacznego !! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.