Pstrągi pieczone z pikantnym masłem czosnkowym

Jeśli będzie mieć rybę w całości i nie będzie mieć  pomysłu na jej przygotowanie, to koniecznie zróbcie rybę w takim pysznym wydaniu z masłem czosnkowym, natką pietruszki i papryczką chilli.

Ryba w taki wydaniu jest soczysta, aromatyczna i fajnie pikantna.

Przygotowanie jej  nie zajmuje dużo czasu a efekt jest pyszny. Można ją podać na obiad z ziemniakami lub na kolację z  kromeczkami bagietki.

pstrag-017

 

Składniki

4 całe małe pstrągi,

Sól, biały pieprz,

2 ząbki czosnku,

10 dag masła,

Pęczek natki pietruszki,

2 papryczki chilli,

1  cytryna,

Wykonanie

Ryby dokładnie myjemy, suszymy,  posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Papryczkę chilli czyścimy z pestek i kroimy na małe plasterki.

Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, następnie ucieramy z wyciśniętym czosnkiem, solą i mieszamy z pokrojoną papryczką i drobno posiekaną natką pietruszki..

Wymyte pstrągi nadziewamy  masłem z czosnkiem i papryczką chilli, układamy w naczyniu żaroodpornym,  przykrywamy  folą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Podajemy z surówką i ziemniakami lub ryżem.

 pstrag pstrag-007

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.