Polędwiczki wieprzowe zwinięte w cukinię z aromatycznym sosem pomidorowym

Wolny, długi weekend i słońce zachęcają do aktywnego spędzania czasu. Ja co prawda pracuję w ten weekend i nigdzie nie wyjeżdżam ale bynajmniej nie nudzę się w Warszawie. Bieganie, długie wycieczki rowerowe w takie czerwcowe długie dni są dobrym pomysłem na spędzanie czasu, pomimo pracy.

Taki czerwcowy weekend to też okazja do przygotowywania pysznych dań. U Majlertów pojawiły się już dobre cukinie więc u mnie będą różne pyszne dania z ich dodatkiem. Dzisiaj zawinęłam w plastry cukinii, lubianą przez moją rodzinę polędwiczkę wieprzową. Zapiekłam ją w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem ziół (oregano i tymianku) i poczuliśmy zapach wakacji 🙂

Zachęcam do takich eksperymentów kulinarnych z cukinią bo sezon na nie dopiero przed nami.

poledwiczki w sosie pomidorowym-001

Składniki

2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,

1 średnia cukinia

Opakowanie sosu pomidorowego typu passata,

2 ząbki czosnku,

Kilka listków świeżej tymianku,

Łyżeczka suszonego oregano,

Oliwa,

Sól, pieprz,

Starty ser mozarella – 10 dag

Wykonanie

Polędwiczki myjemy, czyścimy z błon, suszymy i kroimy na plastry średniej grubości – około 4-5 cm. Każdą polędwiczkę rozdrabniamy ręką i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki około 1 minuty z każdej strony.

Cukinię kroimy na cienkie plastry i każdy kawałek polędwiczki zawijamy w cukinię.

Do naczynia żaroodpornego dajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i wyciskamy czosnek. Mieszamy dokładnie i wkładamy do sosu polędwiczki zawinięte w cukinię. Po wierzchu posypujemy świeżymi listkami tymianku. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 200 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, posypujemy polędwiczki starym serem mozarella i zapiekamy jeszcze około 10 minut aż ser się rozpuści.

poledwiczki w sosie pomidorowym-003 poledwiczki w sosie pomidorowym-002

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.