Polędwiczki wieprzowe w zaprawie sojowo-ketchupowej

To rewelacyjne  danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Tak podane polędwiczki są soczyste i smakują wybornie. Marynata sojowo-ketchupowa nadaje im wyjątkowego smaku i kruchości.

 

Składniki dla 4 osób;

2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,

Sól , pieprz,

Oliwa,

Sok z cytryny

Zaprawa:

3 ząbki czosnku

4 łyżki ketchupu pikantnego ,

5 łyżek sosu sojowego

Wykonanie

Polędwiczki czyścimy z błon, myjemy, suszymy i doprawiamy solą i   pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie przygotowujemy w  odrębnym naczyniu  zaprawę: wyciśnięty czosnek, oliwę, sos sojowy, ketchup mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego  polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem.  Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce 3-4 godz. ( można całą noc).

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniły. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Podsmażone polędwiczki  przekładamy  do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 15- 20  minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy szczelnie folią na 5 minut.  Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki i podajemy polane sosem pieczeniowym.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.