Polędwiczka wieprzowa ze szpinakiem

Z pewnością da się zauważyć, że szpinak to mój ulubiony składnik dań. Tym razem połączyłam go z polędwiczką wieprzową, którą również bardzo lubimy. Całość, polana sosem pieprzowym tworzy bardzo zgrany duet smakowy. Koniecznie polecam Wam wypróbować. Taki niedzielny obiad z pewnością posmakuje każdemu.

Składniki

2 polędwiczki wieprzowe,

30 dag szpinaku,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

10 dag sera pleśniowego typu Dor blu

Sól, pieprz

Sos pieprzowy

2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu,

½ szklanki białego wina,

Łyżka masła

Wykonanie

Polędwiczki czyścimy z błon, myjemy i kroimy  każdą  wzdłuż, tak aby powstał duży plaster mięsa. Mięso delikatnie  tłuczemy, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do lodówki na ½ godz. W tym czasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobną cebulę, wyciśnięty czosnek i dusimy na małym ogniu.

Szpinak myjemy i dodajemy na patelnię z cebulą. Całość dusimy chwilę (aż szpinak będzie zblanszowany). Polędwiczkę wyjmujemy z lodówki, nakładamy na każdy płat szpinak, następnie pokrojony w małe kawałki ser pleśniowy i zwijamy całość w rulon. Każdy rulon obwijamy nitką aby być pewnym, że rolada będzie zwarta. Gotowe roladki podsmażamy na patelni a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i dusimy roladki około 15-20 minut. W między czasie przygotowujemy sos pieprzowy. Na patelni,  razem z tłuszczem ze smażenia mięsa  wlewamy białe wino, dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz  i chwilę dusimy aż alkohol wyparuje. Na koniec dodajemy łyżkę masła i gotujemy do momentu aż masło się roztopi. Roladki wyjmujemy z piekarnika kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sosem pieprzowym i podajemy np. z ziemniaczkami pieczonymi.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.