Placuszki z kaszy jaglanej i soczewicy z sosem brokułowym

Jeśli lubicie eksperymentować z różnymi daniami bez mięsa,  to zapraszam na kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy.

Przygotowałam je dla siebie ale chętnych na te placuszki zrobiło się więcej w moim domu.

Kaszę i soczewicę gotujemy z ziołami co powoduje, że placuszki są aromatyczne. Ważne jest też to, aby kaszę i soczewicę rozdrobnić w blenderze wtedy placuszki będą delikatne a składniki dobrze się połączą.

Do kotlecików zrobiłam sos z brokuła i wyszło pyszne danie na obiad lub ciepłą kolację.

IMAG1770

 

Składniki

½ szklanki kaszy jaglanej,

½ szklanki soczewicy czerwonej

3  szklanki wody,

ziarno ziela angielskiego,

liść laurowy,

1 cebula,

koperek,

2 jajka,

Olej do smażenia,

Sól, pieprz,

Tymianek

Sos brokułowy

5 dag suszonych grzybów,

1 mały brokuł

3  łyżki śmietany,

Ząbek czosnku

Wykonanie

 

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną woda a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 1 ½ szklanki wody, z zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka. Jeśli brakuje wody to dolewamy trochę aby kasza się nie przepaliła.

Soczewicę płuczemy i gotujemy w 1 ½ szklanki wody z 1 liściem laurowym do czasu aż będzie miękka. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na sitku.

W między czasie podsmażamy, na oleju,  na patelni cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do miski przekładamy ugotowaną kaszę i  soczewicę, dodajemy podsmażoną cebulę i rozdrabniamy blenderem. Następnie dodajemy pokrojony drobno koperek,  jajka, szczyptę  tymianku, doprawiamy  solą, pieprzem i mieszamy. Z tak przygotowanej  masy formujemy placuszki  i smażymy z dwóch stron aż będą rumiane.

Przygotowujemy sos. Brokuł myjemy i gotujemy do miękkości około 4 minut. Ugotowany brokuł przekładamy do garnka  i rozdrabniamy blenderem.  Następnie podgrzewamy masę brokułową, dodajemy wyciśnięty czosnek, śmietanę i krótko gotujemy ( tyle tylko aby się zagotowało).

Placuszki podajemy z sosem brokułowym i np. z sałatką

 IMAG1783 IMAG1792

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.