Placuszki z mąki orkiszowej i maślanki z truskawkami

Takie placuszki to mój sposób na kolorowe i pyszne śniadanie. Powiecie, że to zbyt pracochłonne a ja odpowiem, że absolutnie nie. Takie placuszki robi się bardzo szybko bo nie wymagają wyrastania tylko wymieszania wszystkich produktów i usmażenia. Robię je na kefirze, jogurcie naturalnym albo tak jak te na maślance.

W lecie takie placuszki są rewelacyjne z dodatkiem sezonowych, świeżych owoców.

Dodałam do nich tylko cukier waniliowy i były wystarczająco słodkie. Można je po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polać miodem.

Takie placuszki mogą być też na obiad lub deser.

Składniki na około 10 racuchów

200 ml maślanki,

1 szklanka mąki orkiszowej  typ 650,

2 jajka

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

1 mały cukier waniliowy,

Olej do smażenia

20-30 dag truskawek,

Jogurt naturalny, śmietana do polania

Wykonanie

Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy na połówki.

Do miski przesiewamy mąkę  dodajemy maślankę , jajka, proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie potrzeby dodajmy jeszcze trochę mąki lub maślanki. Na koniec dodajemy do ciasta truskawki i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej (ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto z truskawkami– wielkość  może  być dowolna,  ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej  strony i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż  będą rumiane. Podajemy z  truskawkami,  jogurtem i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *