Placki ziemniaczane

Dzisiejsza moja propozycja to klasyka kulinarna czyli placki ziemniaczane. Któż ich nie lubi?  Każdy ma  też zapewne swój sprawdzony przepis na nie. Najlepsze są świeżo smażone, prosto z patelni; chrupiąca skórka i ten smak!! Pyszności. Nie wiem z czym jadacie placki ziemniaczane ale ja najbardziej lubię z zimnym i gęstym kefirem.

placki ziemniaczane przepis tradycyjny

Składniki

1 kg ziemniaków,

1 jajko,

1 cebula,

1 płaska łyżka mąki pszennej,

Sól do smaku, pieprz świeżo zmielony,

Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie

Ziemniaki ( jeszcze tzw. stare) obieramy, myjemy i ścieramy w naczyniu (najlepiej ręcznie) na tarce na małych oczkach. Wiem, że można sobie ułatwić pracę i zmiksować w blenderze ziemniaki ale zapewniam, że smak jest wtedy inny ( moim zdaniem gorszy – ja zawsze ścieram na tarce).  Do  ziemniaków ścieramy również na tarce obraną cebulę. Ja ścieram cebulę na tarce ale  można też pokroić  w małą kosteczkę. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy po 2 łyżki placków na porcję i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Najlepiej jest smażyć na mocno nagrzanym tłuszczu bo wtedy placki mniej nasiąkają  olejem. Gotowe, usmażone placki przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem/serwetką aby ociekły z tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, kefirem… Smacznego.

placki ziemniaczane przepis tradycyjny

placki ziemniaczane przepis tradycyjny

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Placki ziemniaczane jem… oprószone lekko solą. Uwielbiam. I oczywiście najlepsze są te starte na tarce, niestety. Pozdrawiam.

  2. newg
    11 czerwca
    Odpowiedz

    pycha! ja jem z cukrem, polecam;)

  3. Sylvia (Happiness is homemade)
    17 czerwca
    Odpowiedz

    Ostatnio nasmażyłam ich cały talerz jak dla szwadronu wojska, ale nie mogłam się oprzeć chodziły za Mną od dobrych kilku tygodni!
    Pysznie wyglądają, a ten bez w tle uwielbiam!

    • Brenia
      18 czerwca
      Odpowiedz

      Cieszę się bardzo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.