Placki ziemniaczane

Dzisiejsza moja propozycja to klasyka kulinarna czyli placki ziemniaczane. Któż ich nie lubi?  Każdy ma  też zapewne swój sprawdzony przepis na nie. Najlepsze są świeżo smażone, prosto z patelni; chrupiąca skórka i ten smak!! Pyszności. Nie wiem z czym jadacie placki ziemniaczane ale ja najbardziej lubię z zimnym i gęstym kefirem.

placki ziemniaczane przepis tradycyjny

Składniki

1 kg ziemniaków,

1 jako,

1 cebula,

1 płaska łyżka mąki pszennej,

Sól do smaku, pieprz świeżo zmielony,

Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie

Ziemniaki ( jeszcze tzw. stare) obieramy, myjemy i ścieramy w naczyniu ( najlepiej ręcznie) na tarce na małych oczkach. Wiem, że można sobie ułatwić pracę i zmiksować w blenderze ziemniaki ale zapewniam, że smak jest wtedy inny ( moim zdaniem gorszy – ja zawsze ścieram na tarce).  Do  ziemniaków ścieramy również na tarce obraną cebulę. Ja ścieram cebulę na tarce ale  można też pokroić  w małą kosteczkę. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy po 2 łyżki placków na porcję i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Najlepiej jest smażyć na mocno nagrzanym tłuszczu bo wtedy placki mniej nasiąkają  olejem. Gotowe, usmażone placki przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem/serwetką aby ociekły z tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, kefirem… Smacznego.

placki ziemniaczane przepis tradycyjny

placki ziemniaczane przepis tradycyjny


Komentarzy: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>