Pizzerinki – czyli pizza w wersji mini, na każdą okazję

 Takie mini pizze zostały w moim domu  wymyślone w związku z wyjazdem mojej córki do Wrocławia. Jak zapytałam czy chce  kanapki na drogę to dziecko rzekło, że kanapki to przeżytek ale coś a’la pizza byłoby super. Tak powstały pizzerinki w różnych smakach i wszyscy znajomi córki nie zjedli kanapek w drodze, bo pizzerinki były lepsze.

Myślę sobie , że takie pizzerinki mogłyby być dobre dla dzieci, które nie lubią kanapek  do szkoły. Przygotowane w domu z dobrą wędliną , mięsem czy nawet z samymi warzywami stanowiłyby zamiennik dla kanapek bo są dobre nawet w wersji na zimno.

Dodatkowo zamiennie z sosem pomidorowym użyłam pesto bazyliowego – stanowi ono na prawdę pyszny ‚podkład’ do pizzy i dodaje jej pysznego aromatu!

Składniki na ciasto:

2  szklanki mąki pszennej,

szczypta soli,

szczypta cukru

5 dkg drożdży

szklanka cieplej wody,

 2 łyżki oliwy,

Dużo sera mozarella

Sos:

Karton sosu pomidorowego,

Sól, pieprz, oregano/ może być też przyprawa do pizzy.

oraz

Pesto bazyliowo – czosnkowe (przepis tutaj)

Dodatki: papryka, pomidor, salami, szynka, ser Dor blu, boczek, cebula, suszone pomidory, itd..


Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypać mąkę,  drożdże, sól , oliwę i ciepłą wody. Wyrabiać ciasto  ręcznie około 5 min. Blachę obsypać mąką. Ciasto rozwałkować na cienko, wykrawać średniej wielkości koła i układać na blachę.

Na wyłożone okrągłe pizzerinki  nakładamy sos pomidorowy i zamiennie pesto. Następnie nakładamy różne składniki: pomidory, cebulę, salami, boczek, cebulę, suszone pomidory, szynkę, ser Dor blu i co tam jeszcze lubimy.

 

Komponowanie pizzerinek to wspaniała zabawa bo każdy w rodzinie może sobie skomponować pizzerinkę z produktami, które lubi.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do nagrzanego wkładamy pizzerinki i pieczemy do 15 min.

komentarzy 13

  1. gosia
    Wrzesień 14
    Odpowiedz

    Ale pyszne małe pizzerinki; Muszę swoim dzieciom coś takiego zrobić.

  2. Wrzesień 17
    Odpowiedz

    Świetny zamiennik dla nudnych kanapek. Moja córka też by była zachwycona 🙂 Muszę jej przygotować 🙂

  3. daga
    Listopad 10
    Odpowiedz

    Bardzo dobre wyszły…Polecam prepis !

    • Brenia
      Listopad 10
      Odpowiedz

      Dziękuję. Cieszę się, że były dobre:)

  4. Kasia
    Luty 10
    Odpowiedz

    Rozumiem, że ciasta nie trzeba zostawiać do wyrośnięcia?

  5. Brenia
    Luty 10
    Odpowiedz

    nie, nie trzeba . Od razu robimy pizzerinki

  6. Magdalena
    Luty 24
    Odpowiedz

    drozdze maja byc świeże czy instant ?:)

  7. Brenia
    Luty 24
    Odpowiedz

    drożdże świeże ..

  8. Dałam drożdżom popracować, potem ciasto też trochę powyrastało, więc moje pizzerinki są bardziej puchate. Pyszne i zdecydowanie do powtórzenia!

  9. Brenia
    Maj 10
    Odpowiedz

    🙂 cieszę się , że pizzerinki smakowały. Tak , jeśli damy ciastu na pizzę trochę powyrastać to jest rzeczywiście puchate. Moje to szybka wersja ale równie smaczna.

  10. Sławomir
    Listopad 7
    Odpowiedz

    …a czy mógłbym zrobić ciasto wieczorem a rano tylko składniki na ciacho i do piekarnika (żeby zaoszczędzić czas) ?

  11. Brenia
    Listopad 7
    Odpowiedz

    można tak spróbować zrobić 🙂 Ciasto zrobić wieczorem, do lodówki a rano formować pizzerinki i nakładać różne dodatki…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *