Pizza w wersji wiosennej

 Wiosna a co za tym idzie świeże warzywa dają duże pole do przygotowywania różnych dań w wersji wiosennej. Np. pizzę przygotowuję zazwyczaj w tradycyjnej wersji czyli z salami, szynką, serem itd. ale jak tylko pojawiają się  różne świeże warzywa, to robię ją w wersji wiosennej. Dzisiaj takie właśnie: ze szpinakiem, z bazylią. Pizzę w takiej wersji robię najczęściej w najprostszej postaci czyli z sosem pomidorowym i niedużą ilością dodatków. Dodam, że zrobiłam  je na cieniutkim cieście.

Było pysznie i lekko.

Składniki na ciasto:

2  szklanka mąki pszennej,

szczypta soli,

szczypta cukru

5 dkg drożdży

szklanka  ciepłej wody,

 2 łyżki oliwy,

Dużo sera mozarella

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypać mąkę,  drożdże, sól , oliwę i ciepłą wody. Wyrabiać ciasto  ręcznie około 5 min. Formę na pizzę/blachę obsypać mąką . Ciasto po wyrobieniu – w tej proporcji wychodzi na dwie pizze okrągłe lub duża blacha do pieczenia – wyłożyć na formę/blachę.  My lubimy cienkie ciasto więc wystarcza nam na co najmniej dwie pizze – zupełnie spore.

Sos:

Karton sosu pomidorowego,

Sól, pieprz, oregano/ może być też przyprawa do pizzy,

Wszystko wymieszać w misce; Musi być dobrze przyprawione

Na wyłożone ciasto nakładamy sos pomidorowy zgodnie z przepisem. Następnie nakładamy różne składniki: pomidory,  cebulę – te z dodatkiem świeżej bazylii, czosnek, kukurydzę – te z dodatkiem świeżego szpinaku, bazylię w proszku i co tam jeszcze lubimy.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do nagrzanego wkładamy ciasto z farszem i pieczemy do 15 min. Po wyjęciu pizzę kroimy na kawałki i posypujemy świeżym szpinakiem, świeżą bazylią.

 

komentarzy 6

  1. roxanadelicje
    Czerwiec 6
    Odpowiedz

    Myślę, że smakuje tak jak wygląda czyli pysznie 🙂

  2. mojetworyprzetwory
    Czerwiec 6
    Odpowiedz

    Hmm, hmm, hmm, ale pyszności!

  3. Czerwiec 8
    Odpowiedz

    Pięknie wygląda ta pizza i jakie piękne kolorki, pycha 🙂

  4. Artek
    Lipiec 23
    Odpowiedz

    Przepis w wykonaniu Beatki zniecheca do zamawiania pizzy z pizzerii. Rewelacja. Wykonanie 20 minut i gotowe. Koniecznie konsumowac w zestawie z piwem.

  5. kuchnia_breni
    Sierpień 6
    Odpowiedz

    Zdolności kulinarne są rodzinne u nas 🙂
    Ale to prawda, po zrobieniu raz samemu takiej pizzy odechciewa się jakiejkolwiek kupnej 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *