Pizza rolls na cieście dyniowym

Rollsy z ciasta drożdżowego z dodatkiem dynii i aromatycznego sosu pomidorowego to kolejna wariacja na temat pizzy. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na pizzę ale zamiast wody dodajemy purre dyniowe. Jako dodatek przygotowujemy sos pomidorowy z ziołami i serem feta. Można oczywiście dodać inne dodatki (salami, kurczaka, szynkę, warzywa  itd..). Takie rollsy sprawdzą się na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły – zamiast kanapek. Moje dorosłe dzieci bardzo chwaliły takie drugie śniadanie.

Pizza rolls na cieście dyniowym

Składniki

¾ szklanki pure dyniowego,

4 dag drożdży

3 szklanki mąki pszennej,

1 łyżeczka soli,

3 łyżki oliwy,

1 małe opakowanie sosu pomidorowego,

½ kostki ( małej) sera feta,

2 garście startego sera mozzarella,

2 łyżeczki oregano,

Sól, pieprz,

Szczypta chilli

Wykonanie

Dynię obieramy, myjemy, kroimy na  mniejsze kawałki i gotujemy. Ugotowaną dynię odcedzamy i  rozdrabniamy w blenderze na pure i zostawiamy do wystudzenia.  W misce przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone pure dyniowe, drożdże, sól,  oliwę i wyrabiamy ciasto.  W tym przypadku nie dodajemy wody, bo pure z dyni jest na tyle płynne, że nie ma potrzeby dodawać wody.  Jeśli ciasto jest za miękkie dodajemy jeszcze mąki.  Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na ½ godz). W między czasie  przygotowujemy sos. W misce mieszamy sos pomidorowy z 2 łyżkami oregano, rozdrobnionym serem feta ; doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, wyrabiamy chwilkę i wałkujemy na prostokąt. Na ciasto nakładamy sos, posypujemy serem mozzarella i zwijamy w rulon. Następnie kroimy rulon na małe porcje. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rolsy, posypujemy je oregano  i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 – 30 minut.

Pizza rolls na cieście dyniowym

Pizza rolls na cieście dyniowym

Czas na Pizzę!! Dynia 2013

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. 15 października
    Odpowiedz

    Bardzo fajny pomysł na ciasto 🙂 Podoba mi się 🙂

    • Brenia
      15 października
      Odpowiedz

      Cieszę się, że spodobała się moja wariacja na temat pizzy. Zachęcam do zrobienia bo rollsy były pyszne. Moje dorosłe dzieci zjadły je w tempie super szybkim. 🙂 Ja ledwo spróbowałam najmniejszy kawałek. Z pewnością powtórzę za chwilę.

  2. 23 października
    Odpowiedz

    nie dość, że pizza rolls to jeszcze dyniowe. mniam!

    • Brenia
      24 października
      Odpowiedz

      Tak, ciasto dyniowe w połączeniu ze smakiem pizzy było mniam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.