Pikantna zupa z pulpetami z dorsza

O poranku powietrze jest jeszcze rześkie, szczególnie w lesie. Ale teraz, jest najpiękniej w lesie. Zieleń nabiera soczystego, pięknego koloru że aż dech zapiera. Lubię kwiecień  i maj w przyrodzie, wszystko jest takie świeże i nowe.

Szukamy teraz trochę lżejszego jedzenia bo po zimie mamy trochę nadmiernych boczków 😉

Pikantna  zupa na bulionie pomidorowym z dodatkiem pulpetów z dorsza to moja propozycja na sytą zupę na obiad, kolację. Nie jest ani zbyt tłusta ani  zawiesista.

Składniki:

1 marchew,

1  papryka,

2  papryczki chilli,

3-4 filety z  dorsza,

Ząbek czosnku,

1/2 łyżeczki skórki z cytryny,

1 jajko,

2 łyżki bułki tartej,

średnia cebula,

2 ząbki czosnku,

Sos sojowy,

2 szklanki soku pomidorowego,

Świeże listki kolendry,

Świeży szczypiorek,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Paprykę  myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Marchew myjemy i kroimy w plasterki.

Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.

Do malaksera  wkładamy rybę,   jajko  i rozdrabniamy  około 1 minuty.  Taką zmieloną mieszankę wyjmujemy z malaksera do miski, dodajemy  sól, pieprz, skórkę  z cytryny,  wyciśnięty ząbek czosnku, bułkę tartą i mieszamy. Następnie formujemy kulki , obtaczamy w mące ryżowej   i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 3 minut.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, marchew, chilli, mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy 2 szklankami wody, przykrywamy  i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy sok z pomidorów, podsmażone pulpety z dorsza, doprawiamy solą, pieprzem, i jeszcze gotujemy około  5 minut.

Podajemy ze świeżą kolendrą, chilli  i szczypiorkiem, skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *