Piersi kaczki z jabłkami i tymiankiem

Piersi kaczki to nasze ulubione mięso na obiad niedzielny. Robiłam je już w różnych wersjach  i uważam, że kaczka dobra jest w duecie z owocami ( jabłka, żurawina, pomarańcza)

Dzisiaj proponuję z tymiankiem i jabłkami lekko usmażonymi na patelni. Piersi kaczki, w tej wersji są proste i szybkie do zrobienia a efekt jest naprawdę wyjątkowy.

DSC_0133

Składniki

2-4 piersi kaczki,

Sól, pieprz, tymianek,

4-5 jabłek – najlepiej twardych np. typu  ligol,

Olej rzepakowy

Wykonanie

Piersi kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aby zmiękły.  Następnie piersi kaczki doprawiamy tymiankiem . Patelnię rozgrzewamy z olejem rzepakowym i smażymy na średnim ogniu piersi, zaczynając smażenie od skóry. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia  żaroodpornego .

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelni, na której smażyliśmy  piersi dajemy olej rzepakowy i smażymy jabłka 3 minuty. Podsmażone jabłka przekładamy do  naczynia żaroodpornego z piersiami kaczki. Piekarnik wcześniej narzekamy do tem. 200 stopni  ustawiamy na grilla i grillujemy 5 minut od strony skórki. Gotowe piersi kaczki wyjmujemy  z piekarnika, odstawiamy aby ostygły.

Gotowe  przekładamy na deskę i kroimy na mniejsze plastry i podajemy z różnymi dodatkami.

DSC_0123

DSC_0120

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Van
    24 czerwca
    Odpowiedz

    Bardzo dobry przepis, jest smacznie!

  2. Brenia
    26 czerwca
    Odpowiedz

    Dziękuję 🙂

  3. Anna
    30 sierpnia
    Odpowiedz

    Bardzo dobre danie:) I szybkie:))

  4. Brenia
    3 września
    Odpowiedz

    Tak, szybkie i pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.