Piersi kaczki pieczone z ananasem

Doskonałe i bogate w smaku piersi kaczki z karmelizowanym ananasem będą idealne na świąteczny obiad. Mięso kaczki lubi towarzystwo owoców więc tym razem zrobiłam je z kawałkami świeżego ananasa, w aromatycznych przyprawach.

Mięso jest delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne. Podajemy do takich piersi pieczone ziemniaki i wiosenną sałatkę.

Jeśli chcecie przygotować całą kaczkę, to z takimi dodatkami będzie również idealna.

 

Składniki

2 piersi kaczki,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

Ćwiartka ananasa,

Kawałek świeżego imbiru – około 3 cm,

2 łyżki miodu,

Szczypta chilli,

Szczypta cynamonu,

Sok z jednej limonki,

Olej rzepakowy do smażenia,

Wykonanie

Piersi  kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Ananasa kroimy w kawałki, dajemy na patelnię z miodem, olejem, chilli, sokiem limonki i cynamonem, solą, pieprzem – dusimy około 3 minuty.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi na średnim ogniu, zaczynając od skóry – około 7 minut.  Podsmażone piersi odkładamy do miski.

Przekładamy ananasa z sosem do  naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy  mięso  kaczki, układając je na owoce od strony mięsa. Przykrywamy naczynie.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do temp. 200m m stopni  i pieczemy  pod przykryciem 45   minut. Następnie ustawiamy piekarnik na funkcję grill, zdejmujemy pokrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze 7 minut aż skóra z mięsa będzie lekko zarumieniona i chrupiąca.

Podajemy z sałatką i pieczonymi ziemniakami.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *