Piersi gęsi z jabłkami, śliwkami w aromacie tymiankowym, podane z puree ziemniaczano – dyniowym

Na temat gęsi pisałam już dość dużo. Jest nawet filmik o pieczeniu całej gęsi.

Lubimy mięso z gęsi i jak tylko pojawia się w sklepie kupuję i robię pyszne danie z tym mięsem.

Dzisiaj wersja z dodatkiem jabłek, śliwek, tymianku i czerwonego wina. Do tego zrobiłam puree z ziemniaków i dyni – pychota. Wszystkie dodatki to nasze sezonowe owoce i warzywa. Idealnie komponują się z mięsem gęsi i wybornie smakują

 dsc_0310

Składniki:

Pierś z gęsi około 1 kg

2  łyżki tymianku suszonego,

1/2 kg jabłek winnych,

½ szklanki czerwonego wina,

300 g śliwek

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Puree ziemniaczano-dyniowe

1 kg ziemniaków,

400 g dyni – może być hokkaido,

2 łyżki masła,

Ząbek czosnku

Wykonanie:

Piersi z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tz. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy.

Przyprawy ( 1 łyżka tymianku, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy  i dokładnie nacieramy nimi mięso. Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Piersi pieczemy około 1 ½  godziny – podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia .

Jabłka myjemy, kroimy na  ćwiartki i czyścimy. Śliwki drylujemy  z pestek. Jabłka i śliwki  mieszamy z  łyżką tymianku , solą i pieprzem.

Tak przygotowane owoce dajemy do naczynia z mięsem , układając je tak aby były na spodzie,  dolewamy wino, przykrywamy i pieczemy około 50  minut . Po tym czasie nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy jeszcze około 20 minut – aż skórka będzie rumiana. Gęś tak  przyrządzona jest bardzo delikatna i soczysta.

Podajemy z puree zmaniaczano-dyniowym.

Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą, solimy  i gotujemy na miękko. Dynię myjemy, kroimy w kawałki ( nie zdejmujemy skóry) i pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy skórę.

Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy , następnie dodajemy upieczoną dynię, wyciskamy czosnek i  dusimy lub blendujemy na puree. Doprawiamy solą, pieprzem.

dsc_0315 dsc_0294

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Brenia
    27 września
    Odpowiedz

    Dziękuję i pozdrawiam !!

  2. Brenia
    28 września
    Odpowiedz

    🙂 dzięki, zdjęcia zrobiła moja Córka 🙂 zachęcam do zrobienia bo ta wersja gęsi jest pyszna !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.