Pierogi z młodą kapustą i twarogiem

Dzisiejsza propozycja na pierogi pochodzi z moich rodzinnych stron czyli Podkarpacia. Nie spotkałam się chyba nigdzie indziej z farszem z kapusty, twarogu i cebulki w pierogach, a dziwi mnie to, bo są naprawdę pyszne. Kiedy przyjeżdżam do mamy w odwiedziny zawsze robi dużą porcję, bo chętnych nigdy nie brakuje. Pomyślałam więc, że i na blogu powinien znaleźć się przepis na pierogi z kapustą, polecam, wypróbujcie.

Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki pszennej

1 jajko

1 szklanka ciepłej wody

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

Farsz:

główka młodej kapusty

1 cebula

300g twarogu półtłustego

sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz: kapustę gotujemy ok 30min by zmiękła, odcedzamy z wody, a następnie drobno siekamy. `Na patelni na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, następnie dodajemy posiekaną kapustę, chwilę razem podsmażamy i odstawiamy by przestygła. Później dodajemy soli i pieprzu, oraz rozdrobniony twaróg. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto na pierogi.   Mąkę,  jajko, wodę, szczyptę soli i olej mieszamy razem na stolnicy  i wyrabiamy ciasto.  W razie potrzeby dodajemy trochę ciepłej wody tak by ciasto nie było za twarde.

Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na każde kółko łyżkę farszu z kapusty i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Tak ugotowane pierogi można podsmażyć i podać ze skwarkami.

komentarzy 10

  1. natalia
    Lipiec 12
    Odpowiedz

    tez jestem z podkarpacia,wlasnie robie takie pierozki:)

  2. Iwona
    Czerwiec 27
    Odpowiedz

    Ja znam te pierożki, mimo że nie jestem z Podkarpacia. Mama mojej szwagierki urodziła się w Równem. Po wojnie musiała przyjechać do Polski, bo tamte tereny zajęli Ruscy. Właśnie stamtąd przyjechały te pierożki na Warmię. Są bardzo pyszne. My zjadamy je gotowane i pokraszone słoninką z cebulką. Paluszki lizać.

  3. Brenia
    Czerwiec 27
    Odpowiedz

    🙂 my je też jadamy gotowane ale polane tylko roztopionym masłem. Są pyszne 🙂 Pozdrawiam !

  4. Władysław
    Lipiec 18
    Odpowiedz

    Tego sera to czasem nie jest za mało 30 g czyli 3 dkg ? Przecież to jest szczypta. Myślę,że to jest pomyłka

  5. Brenia
    Lipiec 18
    Odpowiedz

    tak, to jest pomyłka … powinno być 300 g . Dziękuje i zaraz poprawię

  6. Marzec 25
    Odpowiedz

    Także pochodzę z Podkarpacia 🙂 Podobne pierogi robi moja mama! Uwielbiam je.
    pozdrawiam serdecznie

  7. Brenia
    Marzec 26
    Odpowiedz

    🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

  8. ela
    Październik 8
    Odpowiedz

    Mimo ze pochodze i mieszkam na pod podkarpaciu o tych pieragach wiedza nieliczni a szkoda ..bo sa przepyszne

  9. Brenia
    Październik 9
    Odpowiedz

    🙂 to prawda, że nieliczni o nich wiedzą. Są pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *