Pierogi z mięsem – krok po kroku!

 Jeśli mam ochotę na pierogi z mięsem to jadam tylko zrobione w domu. Wtedy  wiem, że mięso jakie do nich daję jest dobre, a więc i smaczne. Na farsz kupuję łopatkę cielęcą bo jest delikatna  i  miękka. Pierogi z cielęciną są niezwykle delikatne i  lekkie, wprost wyborne. Do takich pierogów lubimy czysty barszcz, który przygotowuję na kwaszonych buraczkach i koniecznie dobrze przyprawiony. Moi liczni znajomi twierdzą, że robię najlepszy barszcz bo jest na wywarze z jarzyn, zakwasie buraczkowym z czosnkiem i zawsze dobrze przyprawiony. Do pierogów z mięsem (ale nie tylko) jest idealny.

Przy okazji ich robienia powstał także film z przygotowania. Wiem, że wiele osób nie podejmuje się robienia pierogów, twierdząc, że to trudne i czasochłonne zadanie. Mam nadzieję, że filmik Was przekona i wypróbujecie pierogów domowej roboty – bo warto!

Składniki na ciasto;

1/2 kg mąki,

1/2   szklanki ciepłej wody,

1 jajko,

Płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

1/2 kg łopatki cielęcej,

3 ząbki czosnku,

 1 duża cebula,

2 liście laurowe,

parę ziaren ziela angielskiego,

sól i pieprz do smaku,

1 liść selera,

Olej, masło


Wykonanie:

Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy, wkładamy do garnka  zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i zioła (liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, liście selera, sól) i  gotujemy 2 godz. Ugotowane mięso odcedzamy, kroimy na kawałki i mielimy lub rozdrabniamy w malakserze. Na patelni podsmażamy na 2 łyżkach oleju i 2 łyżkach masła cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy zmielone mięso, mieszamy i przyprawiamy dobrze solą i pieprzem. Ja lubię dodać łyżkę sosu sojowego a jak nie mam to dodaję łyżkę maggi.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić. Aby ciasto było bardziej miękkie można dodać 1-2 łyżki oleju.

Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Do pierogów z mięsem przygotowuję skwarki z cebuli i szynki lub bekonu – na patelni z olejem i łyżką masła podsmażamy, na wolnym ogniu pokrojoną  w kostkę cebulę i pokrojoną  w kostkę szynkę. Polewamy tym pierogi zaraz po nałożeniu na talerz.

Zapraszam do obejrzenia filmiku – jak zrobić pierogi z mięsem, krok po kroku! 🙂


Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 21

  1. kuchnia_breni
    18 września
    Odpowiedz

    I takie były 🙂

  2. gosia
    19 września
    Odpowiedz

    Takie najbardziej lubię, z mięsem; mniam.Twoje wyglądają pysznie

  3. Ola in the kitchen
    19 września
    Odpowiedz

    Ale bym sobie wciągła takiego pierożka :]

  4. 20 września
    Odpowiedz

    mniam,pysznie wyglądają.
    ps.świetny masz fartuszek 🙂

  5. kuchnia_breni
    20 września
    Odpowiedz

    Bardzo dziękuję! 🙂

  6. elik02
    20 września
    Odpowiedz

    Smakowite ! Chęć mnie bierze do zrobienia takich:))

  7. Adam
    14 grudnia
    Odpowiedz

    Witam,
    Dzisiaj będę robił pierożki wgł powyższego przepisu, dam znać jak mi wyszły i czy smakowały rodzince. Pozdrawiam

  8. piga2
    14 grudnia
    Odpowiedz

    Mam dzisiaj straaaaszną ochotę na pierogi, więc pewnie „powalczę” z Twoim przepisem.

  9. kuchnia_breni
    14 grudnia
    Odpowiedz

    Cieszę się bardzo, mam nadzieję, że wyjdą pyszne i będą smakowały 🙂

  10. mikolajf
    27 grudnia
    Odpowiedz

    A jak dodac grzybow to beda w sam raz na wiligie (w tym roku juz nie zdazylem zrobic, ale teraz po swietach robie).

  11. Asia
    17 stycznia
    Odpowiedz

    Siedzę, patrzę i się zastanawiam jak wychodzi Pani ciasto z jajkiem? Ja już próbowałam na wiele sposobów i zawsze wychodzi za twarde, więc za radą znajomej, chcąc nie chcąc przerzuciłam się na bezjajeczną wersję. Może jakieś porady, co zrobić by ciasto nie stwardniało? Może to być wina proporcji? Zbyt zimnej wody albo zimnych skladników/chłodu w kuchni?
    Bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedź. Pierogi wyglądają smakowicie, na pewno kiedyś wypróbuję ten farsz. 🙂

  12. kuchnia_breni
    17 stycznia
    Odpowiedz

    Dziękuję za miłe słowa. Co do miękkości ciasta, faktycznie zazwyczaj nie miewam problemu, że ciasto jest twarde. To co mogę poradzić: po pierwsze można spróbować dodać samo żółtko, zwłaszcza jeśli robimy pierogi z mniejsze porcji mąki. Po drugie za radą mojej mamy, która robi wyjątkowo pyszne ciasto do pierogów, dodaję do ciasta 1-2 łyżki oleju.
    Składniki też raczej dodaję w temperaturze pokojowej, być może to też ma wpływ.
    Proszę wypróbować te 3 metody, najlepiej razem i mam nadzieję, że ciasto wyjdzie smaczne 🙂
    Pozdrawiam,
    Brenia

  13. Emilia
    23 stycznia
    Odpowiedz

    Pierogi wyglądają pysznie i sama wypróbuje je zrobić, jestem początkującą kucharką, 😀 ale mam nadzieje ze wg tego przepisu mi wyjdą smaczne.

  14. kuchnia_breni
    23 stycznia
    Odpowiedz

    Również mam taką nadzieję i na pewno tak będzie! Zyczę smacznego 🙂

  15. kim
    26 stycznia
    Odpowiedz

    Pisze się „mielemy” a nie mielimy i jak o jednej cebuli to nie „cebule” ale cebulę.

  16. Gość
    2 lutego
    Odpowiedz

    a co kogo to pochodzi co jak się pisze 😀

  17. kuchnia_breni
    2 lutego
    Odpowiedz

    Literówki każdemu się mogą zdarzyć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.