Pierogi z mięsem – krok po kroku!

 Jeśli mam ochotę na pierogi z mięsem to jadam tylko zrobione w domu. Wtedy  wiem, że mięso jakie do nich daję jest dobre, a więc i smaczne. Na farsz kupuję łopatkę cielęcą bo jest delikatna  i  miękka. Pierogi z cielęciną są niezwykle delikatne i  lekkie, wprost wyborne. Do takich pierogów lubimy czysty barszcz, który przygotowuję na kwaszonych buraczkach i koniecznie dobrze przyprawiony. Moi liczni znajomi twierdzą, że robię najlepszy barszcz bo jest na wywarze z jarzyn, zakwasie buraczkowym z czosnkiem i zawsze dobrze przyprawiony. Do pierogów z mięsem (ale nie tylko) jest idealny.

Przy okazji ich robienia powstał także film z przygotowania. Wiem, że wiele osób nie podejmuje się robienia pierogów, twierdząc, że to trudne i czasochłonne zadanie. Mam nadzieję, że filmik Was przekona i wypróbujecie pierogów domowej roboty – bo warto!

Składniki na ciasto;

1/2 kg mąki,

1/2   szklanki ciepłej wody,

1 jajko,

Płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

1/2 kg łopatki cielęcej,

3 ząbki czosnku,

 1 duża cebula,

2 liście laurowe,

parę ziaren ziela angielskiego,

sól i pieprz do smaku,

1 liść selera,

Olej, masło


Wykonanie:

Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy, wkładamy do garnka  zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i zioła (liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, liście selera, sól) i  gotujemy 2 godz. Ugotowane mięso odcedzamy, kroimy na kawałki i mielimy lub rozdrabniamy w malakserze. Na patelni podsmażamy na 2 łyżkach oleju i 2 łyżkach masła cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy zmielone mięso, mieszamy i przyprawiamy dobrze solą i pieprzem. Ja lubię dodać łyżkę sosu sojowego a jak nie mam to dodaję łyżkę maggi.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić. Aby ciasto było bardziej miękkie można dodać 1-2 łyżki oleju.

Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Do pierogów z mięsem przygotowuję skwarki z cebuli i szynki lub bekonu – na patelni z olejem i łyżką masła podsmażamy, na wolnym ogniu pokrojoną  w kostkę cebulę i pokrojoną  w kostkę szynkę. Polewamy tym pierogi zaraz po nałożeniu na talerz.

Zapraszam do obejrzenia filmiku – jak zrobić pierogi z mięsem, krok po kroku! :)


Komentarzy: 21

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>