Pierogi ruskie z mąki orkiszowej

Orkisz należy do tej samej rodziny co pszenica, jednak jak  podkreślają jego zwolennicy,  nie został on poddany żadnym modyfikacjom, stąd nie oddziałuje negatywnie na organizm analogicznie do pszenicy. Ze względu na obecność glutenu orkisz może być tak samo niewskazany jak pszenica dla osób chorujących na celiakię  i  nietolerancję glutenu. Jednak  praktyka wskazuje, że  gluten z orkiszu nie wywołuje negatywnych skutków i pogorszenia samopoczucia nawet przez osoby chore. Jest to spowodowane być może tym, że orkisz nie był poddany modyfikacjom. Moja ciocia ( ma różne problemy zdrowotne)  gotuje i piecze z mąki orkiszowej i czuje się dobrze, natomiast ze zwykłej pszenicy nie może jeść np. pierogów.

Pierogi z takiej mąki nie różnią się w smaku natomiast są trochę ciemniejsze. Ja też używam mąki orkiszowej, jasnej najczęściej, do naleśników, ciasta a tym razem są nasze ulubione pierogi ruskie z mąki orkiszowej. Może ktoś z was przygotuje na wigilijny stół takie pierogi?

Składniki na ciasto;

ok 1  kg mąki orkiszowej jasnej,

1  szklanka ciepłej wody,

1 jajko,

3  łyżki oleju,

łyżeczka soli

Składniki na farsz:

1 kg ziemniaków

1 kostka masła

 2 cebule

sól i pieprz do smaku,

30 dag twarogu

 

Wykonanie:

Wcześniej przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na miękko, odcedzamy i tłuczemy.  Na patelni podsmażamy na części masła pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do wystudzonych lekko ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę i twaróg. Tłuczemy  w garnku i doprawiamy solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi.

Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. Brenia
    21 grudnia
    Odpowiedz

    To prawda, pycha !

  2. malgosia
    21 października
    Odpowiedz

    O jak super,wreszcie z maki orkiszowej.Brawo za przepis.

  3. Brenia
    22 października
    Odpowiedz

    Dziękuję i pozdrawiam !

  4. malgosia
    5 kwietnia
    Odpowiedz

    Ciasto jest rewelacyjne,juz dwa razy robilam pierogi i zostaje na stale.Dziekuje za swietny przepis.

  5. Brenia
    5 kwietnia
    Odpowiedz

    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  6. Sylwia
    24 października
    Odpowiedz

    Mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe.
    Kochana zdradź mi jaka to zastawa? Gdzie ja można kupić? Jest przepiekna

  7. Brenia
    4 listopada
    Odpowiedz

    Dziękuję i cieszę się, że pierogi smakują. A zastawa to talerze z home&you Dawno kupione, jakieś 4 lata temu. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.