Pierogi ruskie z mąki orkiszowej

Orkisz należy do tej samej rodziny co pszenica, jednak jak  podkreślają jego zwolennicy,  nie został on poddany żadnym modyfikacjom, stąd nie oddziałuje negatywnie na organizm analogicznie do pszenicy. Ze względu na obecność glutenu orkisz może być tak samo niewskazany jak pszenica dla osób chorujących na celiakię  i  nietolerancję glutenu. Jednak  praktyka wskazuje, że  gluten z orkiszu nie wywołuje negatywnych skutków i pogorszenia samopoczucia nawet przez osoby chore. Jest to spowodowane być może tym, że orkisz nie był poddany modyfikacjom. Moja ciocia ( ma różne problemy zdrowotne)  gotuje i piecze z mąki orkiszowej i czuje się dobrze, natomiast ze zwykłej pszenicy nie może jeść np. pierogów.

Pierogi z takiej mąki nie różnią się w smaku natomiast są trochę ciemniejsze. Ja też używam mąki orkiszowej, jasnej najczęściej, do naleśników, ciasta a tym razem są nasze ulubione pierogi ruskie z mąki orkiszowej. Może ktoś z was przygotuje na wigilijny stół takie pierogi?

Składniki na ciasto;

ok 1  kg mąki orkiszowej jasnej,

1  szklanka ciepłej wody,

1 jajko,

3  łyżki oleju,

łyżeczka soli

Składniki na farsz:

1 kg ziemniaków

1 kostka masła

 2 cebule

sól i pieprz do smaku,

30 dag twarogu

 

Wykonanie:

Wcześniej przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na miękko, odcedzamy i tłuczemy.  Na patelni podsmażamy na części masła pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do wystudzonych lekko ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę i twaróg. Tłuczemy  w garnku i doprawiamy solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi.

Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem.

komentarze 2

  1. Brenia
    Grudzień 21
    Odpowiedz

    To prawda, pycha !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.