Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową

 Jeśli lubicie łososia i zastanawiacie się jak go przygotować aby był smaczny i miał urozmaicony smak to polecam łososia  z salsą pomidorowo -paprykową. Taki sos wprowadza duże orzeźwienie do ryby i łosoś jest wyjątkowy i niezwykle aromatyczny. Myślę, że taka salsa będzie równie dobra do dorsza lub innej ryby.

 

Składniki na 4 porcje:

1 duży filet z łososia bez skóry i ości

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

czosnek w kostce,

1/2  cytryny,

łyżka oliwy

salsa :

2 małe papryki,

2 pomidory,

 1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 mały sos pomidorowy ,

Olej,

Sól, Pieprz, Chilli,

Ocet balsamico,

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz 1 kostką czosnkową. Do naczynia żaroodpornego układamy łososia i  polewamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Całość przykrywamy  folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy  i dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek – dusimy na małym ogniu około 3 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, dusimy  i mieszamy. Na koniec doprawiamy chilli,  octem balsamico  i dusimy chwilę.

Upieczonego  łososia układamy na talerzu i nakładamy  na każdy kawałek sos salsa.  Podajemy z ugotowanym brokułem.

komentarzy 5

  1. Październik 22
    Odpowiedz

    losos pychota a ta salsa skorzystam z tego przepisu napewno:D

  2. Gosia
    Październik 22
    Odpowiedz

    Pyszny łosoś; muszę wypróbować jak smakuje z taką salsą…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *