Pieczarki faszerowane pesto z bazylii i serem gorgonzola

Dzisiaj chciałam Was zachęcić do przygotowywania domowego pesto, które jest wspaniałym dodatkiem do różnych dań i przekąsek. Świeża bazylia jest już dostępna na naszych straganach więc wystarczy dokupić ser parmezan, czosnek, oliwę i pesto w najprostszej wersji jest gotowe. W mojej lodówce zawsze mam zapas domowego pesto bo jak mam mieć niespodziewanych gości mogę szybko przygotować przekąskę z jej dodatkiem.

 

Pieczarki w połączeniu z takim pesto i serem gorgonzola to pyszna aromatyczna przekąska na kolację.

Pieczarki faszerowane pesto z bazylii i serem gorgonzola

Składniki: (na 15 sztuk)

10- 15 sztuk kapeluszy pieczarek 

20 dag sera  gorgonzola

pieprz, sól do smaku

Oliwa

Pesto

Pęczek liści bazylii

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/4 szklanki świeżo startego parmezanu

1/2 szklanki oliwy extra vergine

czarny pieprz

Wykonanie:

Pesto przygotowujemy wcześniej. Do miseczki blendera wkładamy  wymyte i wysuszone liście bazylii, obrany czosnek, oraz sól. Wszystko miksujemy przez 20 sekund, a następnie dodajemy starty ser parmezan i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Tak przygotowane pesto przekładamy do słoiczka i przetrzymujemy w lodówce do 2 tygodni.

Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym i  wypełniamy farszem z pesto. Ser gorgonzola kroimy na małe paski i nakładamy na pieczarki z pesto. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni o pieczemy 20 minut. Podajemy np.. z sałatką z kiełek.

Pieczarki faszerowane pesto z bazylii i serem gorgonzola

Pieczarki faszerowane pesto z bazylii i serem gorgonzola

komentarze 3

  1. http://pastawithapplepie.blogspot.com
    Czerwiec 3
    Odpowiedz

    uwielbiam faszerowane pieczarki 😉 takich jeszcze nie jadlam !

  2. Brenia
    Listopad 14
    Odpowiedz

    Dziękuję ale rzeczywiście są pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *