Pieczarki w cieście francuskim

W mojej zamrażarce mam zazwyczaj porcję ciasta francuskiego, gdyby np. mieli przyjść niespodziewani goście to zawsze mam pomysł na szybkie i proste danie.

Tym razem zrobiłam pieczarki upieczone w cieście francuskim. Takie dania są szybkie do zrobienia i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych.

DSC_0232

Składniki

2 opakowania ciasta francuskiego,

500g pieczarek,

Tymianek suszony,

1 cebula,

Sól, pieprz

1 jajko,

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.

Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na małe ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dusimy pieczarki do czasu aż wyparuje woda z patelni.

Formę prostokątną smarujmy olejem, układamy ciasto, na ciasto dajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dugi kawałek ciasta francuskiego nakładamy na pieczarki, kroimy w małe kwadraty.

W misce wybijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Każdy kawałek ciasta smarujemy jajkiem. Ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Podajemy jak są jeszcze ciepłe.

 DSC_0230

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 7 stycznia
    Odpowiedz

    JAK PRZECHOWAĆ UPIECZONE CIASTO FRANCUSKIE NADZIEWANE PIECZARKAMI…?

  2. Brenia
    8 stycznia
    Odpowiedz

    Takie ciasto francuskie z pieczarkami najlepsze jest ciepłe, prosto z piekarnika. Ale jeśli nam zostanie trochę to najlepiej przykryć je foli,ą spożywczą i przechować w lodówce – do 3 dni powinno być dobre. Można je ponownie podgrzać.Nie próbowałam zamrażać takiego ciasta ale muszę kiedyś spróbować jakie będzie po rozmrożeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.