PICI ALL’ETRUSCA czyli toskańska tradycyjna pasta

Pasta, makaron to danie, które kojarzy nam się z Włochami.

Mamy  różne dodatki i sosy do makaronu ale zawsze muszą smakować  wybornie.

W naszej wyprawie do Toskanii, przepis na pastę /makaron przygotowany przez Cristinę przygotowywaliśmy wspólnie, kręcąc/rolując kluseczki. Była to cudna zabawa i robota, z kieliszkiem wina i dobrym nastrojem. Pasja gotowania zawsze łączy ludzi i wprawia w dobry nastrój.

Byliśmy, w ramach tej wyprawy w  fabryce makaronu, rodzinnej  manufakturze, gdzie makaron robi się tradycyjną metodą. Lari, bo to w tym mieście jest ta manufaktura jest pięknym, małym miasteczkiem w Toskanii, znanym właśnie z wyrabianego tam makaronu. Ciekawe jest to, że firma ta produkuje w ciągu roku tyle makaronu co duża fabryka w ciągu tygodnia. Makaron ten można kupić tylko w Lari, nie jest nigdzie rozwożony.

Urok i klimat tego małego miasteczka był wyjątkowy.

Składniki na pici/pastę

200 g mąki pszennej,

200 g mąki z pszenicy durum

Sól

Składniki na sos:

1 jajko,

5 ząbków czosnku,

1 pęczek natki pietruszki,

Parę liści mięty i bazyli,

Oliwa,

Sól, pieprz,

Pikantne pecorino

Wykonanie

Przygotowujemy pastę/pici.

Na desce zagniatamy mąkę ze szczyptą soli i wodą niezbędną do uzyskania spójnego i elastycznego ciasta ( około 1 ½ -2  szklanki wody). Przykrywamy ciasto ściereczką lnianą  i pozwalamy ciastu oddychać przez 30 minut.

Po tym czasie robimy kluseczki z ciasta. Odrywamy kawałek ciasta i rolujemy w ręce do uzyskania grubego spaghetti, wałkując ciasto  rękami. Gotujemy kluseczki, około 2 minut od wypłynięcia kluseczek.

Przygotowujemy wcześniej sos. Jajko gotujemy na twardo,  kroimy w kostkę. Do miski dajemy pokrojone jajko, wyciśnięty czosnek, natkę pietruszki pokrojoną drobno, miętę, bazylię, dodajemy oliwę dla uzyskania właściwej konsystencji  płynnego sosu. Dodajemy ugotowane kluseczki, sól, pieprz i mieszamy.

Dodajemy kluseczki do sosu i mieszamy. Podajemy z serem dobrym winem.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *