Aromatyczne grzanki z kurkami i pesto

Sezon na grzyby, można powiedzieć, już się rozpoczął. Na straganach pojawiły się dorodne kurki. Ja i mój mąż  jesteśmy  totalnie grzybolubni, szczególnie lubimy kurki. Ja zainaugurowałam sezon kurkowy przygotowując roladki z indyka z sosem kurkowym. Dzisiaj proponuję połączenie kuchni polskiej z kuchnią włoską czyli grzanki  (bruschetty) z pesto i kurkami. Pesto to sos, który przygotowuję sama bo wtedy wiem, że jest aromatyczny i taki jak lubię. Robię go z najlepszej oliwy i świeżych ziół.

Składniki:

300 g oczyszczonych i pokrojonych kurek

1 cebula, drobno posiekana

1 łyżka masła,

trochę pokrojonego koperku,

kromki chleba lub ciabatty

pesto


 Przygotowanie:

Przesmażamy cebulę na maśle aż będzie szklista, dorzucamy kurki, smażymy aż zupełnie odparują. Dodajemy koperek, mieszamy. Kromki chleba/ ciabatty  smarujemy sosem pesto , nakładamy grzyby i zapiekamy  15 min w temperaturze 180 stopni.

Podajemy posypane startym parmezanem. Polecam bo są  przepyszne.

 

komentarze 3

  1. Gość
    Lipiec 25
    Odpowiedz

    smaczne ale nie ma to jak kurczak z kfc

  2. kuchnia_breni
    Sierpień 6
    Odpowiedz

    Kurczak kurczakiem, to już wolę takiego przyrządzonego po ‚domowemu’ 😉
    ale te grzanki to zupełnie inna kategoria smakowa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *